Foto: Shutterstock/IBL

Så matchar du enkelt rätt vin till maten

Att kombinera mat och vin är förstås en hel vetenskap. Men med några enkla knep hittar du lätt rätt vin till maten.


Brukar du också välja vin till maten på måfå? Eller skar sig ditt favoritvin plötsligt till maten du serverade? Att kunna kombinera precis rätt vin till maten är ett riktigt konststycke, men det finns också enkla tricks för att lättare kunna matcha vin och mat.

grupp som dricker vin
Foto: Shutterstock/IBL

Steg 1: Matcha kroppen

När du matchar vin med mat vill du inte att det ena ska ta över, utan smakerna ska harmonisera. Om du gör en lättare sallad eller en skaldjursrätt, behöver du också ett lättare vin – vilket oftast innebär ett vitt vin. Om du istället serverar en rejäl köttbit med potatisgratäng behövs ett fylligare vin för att balansera tyngden. Du vill alltså välja ett rött vin med större kropp.

Steg 2: Hitta elementet

Nästa steg är att hitta element i vinet och maten som passar ihop. I skaldjursrätter finns det ofta en hög syra. Då vill du också ha ett vin med högre syra. Konstigt nog blir surt plus surt mindre surt.

I rätter med kött och potatisgratängen parar du med fördel krämigheten med ett vin som inte bara är fylligare utan även har en rundare smak.

Goda vin- och matkombinationer:

köttgryta
Foto: Shutterstock/IBL

Köttgrytor

Tips på vin: Ett rött vin från Rhônedalen med druvorna Syrah/Grenache.

Varför?

En köttgryta är oftast en mustigare rätt med en tyngre, och troligtvis, kryddigare smak. För att matcha smakerna behöver vi ett fylligare vin. Syrah från norra Rhônedalen är ett kraftfullt vin med fullkropp och skulle passa bra för att möta den mustiga grytan. Grenache, från södra Rhônedalen, upplevs visserligen som mindre kraftfull, men med mer kryddighet vilket också skulle passa för att runda av sältan och kryddigheten i grytan.

pasta
Foto: Shutterstock/IBL

Pastarätter

Tips på vin: Ett rött vin av Sangiovese från Toscana

Varför? 

Ofta är pastarätter lite tyngre – och det ingår ofta även någon sorts ört i pastasåsen som behöver ett något fylligare vin. Sangiovese har örtigare toner som matchar  pastarätten bra. Om pastarätten i stället är av den lättare sorten kan en Pinot Noir, som är en lätt blå druva, passa bra ihop.

fisk
Foto: Shutterstock/IBL

Fiskrätter

Tips på vin: Vitt vin av Chardonnay

Varför?

Chardonnay är kanske den mest mångsidiga av alla druvor. Om vinet lagrats på fat får den en ganska smörig och fyllig ton. Om den inte lagrats på fat får den en friskare ton av gröna äpplen. Beroende på vinets stil passar den till olika rätter:

En fyllig chardonnay som lagrats på ekfat: Har en smörig och krämig ton och matchas med rätter som har lite krämigare smak.

Den friska (motsvarar även en Chablis): Har en frisk och krispig smak som går väl ihop med rätter som är lite syrligare.

Text: Sanna Hallert, Femina.