Foto: Sophie Håkansson

Så lyxar du till vardagsmaten

Januari är en tung månad för många ekonomiskt. Och det känns långt till löning. Ta det lugnt! Du behöver inte överleva på snabbnudlar. Så här enkelt lyxar du till vardagsmaten!


ÄGG 
Ägg är inte bara billigt utan även gott och går att variera i oändlighet. Kokt till frukost, stekt på en macka, en omelett med ost och skinka eller varför inte en matig frittata med potatis och lök? 

POTATIS 
Släng ner några kokta potatis i frittatan/omeletten. Riv ner och stek rösti. Gör en mustig potatis- och purjolökssoppa. Man behöver inte alltid äta kött eller fisk. Gör potatisklyftor och servera med en grönsaksröra till.

BACON
För dig som gillar kött är bacon ett hyfsat alternativ i stället för kött, utan att tömma börsen på de sista kronorna. Knaperstek och strössla över en soppa, matig sallad eller gör en röra och servera till en bakad potatis. Elle varför inte på en pizza med potatis och lök!

KONSERVER 
Underskatta inte burkarna! Med en burk krossad tomat (400 g), en burk (400 ml) kokosmjölk, lite kryddor och ca ½ l buljong, får du en fin soppa som räcker till fyra portioner. Andra konserver vi slår ett slag för är tonfisk i olja och kokta linser.

SÄSONG
Att äta efter säsong hjälper inte bara till för miljön, utan även din plånbok. Sen när våren kommer kan du passa på att plocka både ramslök och nässlor som växer vilt i naturen. En soppa på nässlor med ett kokt eller pocherat ägg mättar fint. Båda är även fantastiskt goda i brödbak eller i en paj. Nu i januari kan du göra detsamma fast på fryst spenat.

Kål är både gott och billigt. Gör en härlig sallad, smoothie eller en mättande pesto. 

FRYST
 Fryst är näst bäst efter färskt i säsong. Frysta örter, skaldjur och bär kan pigga upp vilken tråkig vardagsmat som helst. Och en krämig soppa på gröna ärtor är ju aldrig fel det heller.

GÖR SJÄLV
G
enom att göra så mycket som du orkar och hinner själv, sparar du en hel del pengar. Dessutom har du koll på innehållet med. Ta till exempel ett helt vanligt bröd. Det består av mjöl, vatten, salt och jäst. Knåda ihop, låt jäsa, baka av. Och det blir ju fantastiskt gott dessutom!

Text: Sandra Palmqvist, Allers.se