Så lyckas du med julgodiset

För somliga är det julgodiset – inte julbordet – som är den verkliga kulinariska höjdpunkten under julen. Det förutsätter förstås att knäcken inte blir för hård och fudgen inte seg och sockrig. Här är tipsen som gör julgodiset till en succé.

 

Knäck. Använde en kökstermometer när du kokar knäck. Temperaturen avgör nämligen konsistensen. Cirka 123 grader ger en lagom hård och seg knäck. Gör inte misstaget att dubblera satsen i receptet. Den större mängden påverkar resultatet högst påtagligt – och inte till det bättre.

Fudge. Temperaturen är avgörande även när du kokar fudge. Använd termometer och sikta på 114-115 grader. För att undvika att den sockrar sig och blir grynig ska du vänta med att vispa den tills den svalnat till cirka 50 grader. Rör du i choklad i det här stadiet blir den extra mjuk och len i konsistensen.

Tryffel. Gör en grundsmet som du sedan smaksätter med olika kryddor som chili, nötter eller konjak