Så lyckas du med fisken

Många undviker att tillaga fisk och särskilt vit fisk eftersom att det uppfattas som svårt och lätt att fisken blir torr eller faller i bitar. Men det är faktiskt inte så svårt som man kanske tror.

Enklaste sättet att tillaga vit fisk är att pochera den – dessutom får du en härlig bas att göra en god sås på.

När du pocherar är det viktigt att endast sjuda fisken och inte koka, men andra ord ska temperaturen ligga runt 85 grader vid pochering. Du kan göra en enkel buljong och sedan tillsätta grädde för en god sås.

Grundrecept:

  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk salt
  • 5-6 vitpepparkorn
  • 1 dl vittvin
  • 1 hackad gul lök
  • 1 skivad morot
  • 1 st lagerblad

För sås: 2-3 dl vispgrädde, smaksätt med exempelvis dill, citron eller pepparrot.

 

Temperaturen på fisken bör vara ca 50 grader. Det kan vara svårt att mäta platt fisk, men du ser att fisken börjar bli klar när den är mer vit än genomskinlig. Det är alltid bättre att tillaga fisken lite för lite, det kan du rätta till, än för mycket.

Om du vill steka fisk, är de festare sorterna lättare att hantera. Skrei, torsk och rödspetta paneras med fördel innan du steker dem, annars är risken att de faller i bitar.

 

Då är fisken klar:

  • Vit fisk (torsk, skrei, etc) 50-52 grader
  • Lax 48-52 grader
  • Tonfisk 31 grader
  • Hajfiskar 52 grader
  • Hälleflundra och marulk 48-50 grader

 

Här hittar du 4 goda recept med fisk!