Så lyckas du med din hemmaodling

Allt fler startar hemmaodlingar och faktum är att du varken behöver växthus eller egen trädgård – eller ens en balkong- för att kunna odla grönsaker och kryddor själv. När du väl har börjat kommer det vara svårt att förstå varför du någonsin köpte färdigodlad basilika eller rädisor. Dina kommer vara så mycket godare och med mer smak!

 

Grönsaker som du kan odla i kruka hemma:

- Morötter, liksom de flesta rotfrukter, går utmärkt att plantera i kruka. De kräver dock minst 20 centimeter djup och bra dränering.

- Vitlök. Plantera en vitlöksklyfta. Du kommer inte att få en ny vitlök, men blasten som växer upp påminner om vårlök och är god att klippa över maten.

- Rädisor är tacksamma att odla hemma, de växer fort och du kan skörda inom några veckor, kräver mullrik jord.

- Chili är en tacksam nybörjaplanta. Det finns mängder av olika sorter i de flesta mataffärerna. När chilin kommit upp kräver den mycket ljus.

- Plocksallat är svår att misslyckas med. Plocksallat bildar inga huvuden utan enskilda blad och kan skördas eftersom. Färdiga plantor går också bra att plantera. Blanda gärna olika salladsorter.

 

Kryddor att odla hemma

- Basilika. Lätt att så från frö, gillar värme men kräver mycket fukt. Torkar fröet en gång kan det dö. Basilikan står gärna i lite mer näringsrik jord än andra kryddväxter. Tänk på att basilikan vissnar ner efter att den har blommat, så den kan vara bra att toppa.

- Timjan. Att odla timjan i kruka är enkelt. Välj en kruka eller annat kärl med hål i botten för bra dränering. Lägg ett par centimeter med lecakulor i botten. Fyll på med jord. Därefter planterar du ner dina plantor i jorden. Fyll upp med jord runt plantorna och vattna igenom hela krukan ordentligt. Skörda efter hand, när plantan har vuxit sig stor och kraftig.

- Mynta, som är gott i både mat och dryck, trivs både i sol och halvskugga.

- Oregano gillar mycket ljus men är också väldigt torktålig. Vill ha kalkrik jord. Nyp bort blommorna om du vill fortsätta att skörda till matlagning.


Tips för lyckad hemmaodling:

  • Jorden torkar ut snabbare i krukor än i i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen.
  • Välj krukor med dräneringshål, eller gör egna hål i botten av krukan, så att överflödigt vatten kan rinna bort, annars kan växten drunkna.
  • Efter cirka 3 veckor har mycket av näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra.
  • Var försiktig med att gödsla för ofta så att växterna inte växer för fort.
  • Växter med stort rotsystem, som tomat och potatis kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30–40 cm djupa, medan till exempel örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10–15 cm djup.