Så lyckas du med den perfekta knäcken!

Knäck. Julgodiset nummer ett och vansinnigt gott. Men hur lyckas man med perfekt knäck som varken är för mjuk som en kola eller för hård som en karamell? Vi går igenom steg för steg för att lyckas med en perfekt knäck varje gång!

  1. Rätt kastrull. Välj en kastrull som är bred och har en tjock botten. Knäcken kommer att få upp temperaturen snabbare och värmen sprids jämnare med en tjock botten.
  2. Dubbla inga recept. (Grundreceptet hittar du lite längre ned) När man kokar knäck är det lockande att dubbla receptet när du ska göra mycket knäck, men gör inte det! Knäcken riskerar att koka ojämnt och resultatet blir ofta för mjuk. Koka i flera kastruller eller omgångar istället.
  3. Använd en termometer. Kultest i all ära men för att få perfekt knäck gäller det att pricka in precis rätt temperatur – och tempraturen stiger fort på slutet.
  4. Rör inte för ofta. Rör om ibland men stå inte konstant och rör runt, då riskerar knäcken att bli kristalliseras.
  5. Avsluta med en klick (eller två) smör innan du häller upp knäcken. Då blir den glansig och hindrar temperaturen från att rusa vidare.

Hitta rätt temperatur:

  • 122-125°C Knäcken blir mjuk och seg som en kola
  • 126-130°C Knäcken blir hårdare, segare (mångas favorit)
  • 130-140°C Knäcken är hård med en seg mitten
  • 150-160°C Knäcken blir stenhård som en karamell.

knackGrundrecept för knäck :
2 dl Dansukker strösocker
2 dl vispgrädde 
2 dl Dansukker ljus sirap
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
2 msk smör

Gör så här: 
Blanda grädde, sirap, socker, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills temperaturen på smeten är 126°C, ca 15-30 min. Tillsätt 2 matskedar smör
och eventuell smaksättning. Häll upp i formar.