Foto: Shutterstock/IBL

Så lagrar du ditt vin hemma – 6 smarta tips

Uppskattar du ett moget vin kanske det är dags att börja lagra vin hemma. Axel Runéus på sajten Vinlagraren ger 6 smarta tips på hur du bör förvara de dyra dropparna för bästa möjliga smak.


Att lagra vin är förstås en hel vetenskap. Men det finns ett antal viktiga faktorer att väga in när du ska lagra vin: temperatur, stabilitet och ljus är grundpelarna. Även luftfuktighet har stor betydelse.

Ju längre vinerna lagras desto mer ändras den ursprungliga smakupplevelsen, från exempelvis fräscht eller tanninrikt till mer oxidativt eller fruktigt.

Det är förstås en smaksak när vinet upplevs som drickfärdigt. Men det finns några grundråd som är värda följa.

vinflaskor i kylskåp
Foto: Shutterstock/IBL

1. Håll vinerna borta från värme

Värme är vinets största fiende. Det här är ingen exakt vetenskap men ha alltid i åtanke att ju varmare det är, desto snabbare mognar vinet.

I temperaturer över 20 grader åldras vinet snabbare än du önskar och är det ännu varmare än så riskerar vinet att tappa smak och aromer snabbt. 12 grader beskrivs ofta som den perfekta lagringstemperaturen. Om du öppnar flaskan inom några år så behöver du inte oroa dig för ett par grader hit eller dit.

2. Undvik kylskåpet

Att ha flaskorna i kylskåpet längre än några månader är inte en bra idé eftersom kylskåpet är avsett för grönsaker och färskvaror. Desutom gör avsaknaden av fukt att korken kan torka och luft sippra in i flaskan, vilket kan påverka vinet.

Tänk på att inte heller förvara vinet i exempelvis ett oisolerat garage eftersom det under vinterhalvåret ofta är minusgrader vilket kan sluta i en spräckt flaska eller en flaska utan kork.

3. Tänk på var du placerar vinet

Att undvika snabba temperaturförändringar är faktiskt viktigare än att försöka ligga så nära 12 grader som möjligt. Med detta sagt ska du inte bli orolig över mindre temperaturskillnader men undvik gärna att lägga vinerna ovanpå kylskåp eller intill spisar som kan bli varma.

vinflaskor i ställ
Foto: Shutterstock/IBL

4. Håll flaskorna borta från solen

Ljus i allmänhet och solljus i synnerhet kan ställa till det på lång sikt. Solens uv-strålar kan bryta ner och åldra vinet i förtid. Det finns en anledning till att en stor del av alla vinflaskor har färgat glas – det fungerar som vinets egna ”solglasögon”.

Om du har möjlighet att lägga dina viner någonstans där inte solen skiner direkt på flaskan så gör gärna det. Ljus från glödlampor är ett mindre problem och kan på sin höjd leda till en blekt etikett.

5. Det perfekta förhållandet

När det kommer till luftfuktighet så är huvudregeln att allt mellan 50 procent och 80 procent är säkert. Så länge du inte bor i öknen eller i arktiska förhållanden så kan du vara lugn. Men ju länge tid du tänker förvara vinet, desto viktigare blir det att eftersträva så perfekta förhållanden som möjligt.

Traditionellt har vinflaskor lagrats liggande för att vätskan skall omsluta korken, vilket teoretiskt borde förhindra att korken torkar ut.

Planerar du att dricka dina viner i en relativt nära framtid, låt oss säga tre år, är detta inte nödvändigt. Detsamma gäller om vinet har en annan förslutningsmetod än naturkork, exempelvis skruvkork. Något som talar för den horisontella positionen är platseffektivitet samt att det faktiskt inte skadar vinet.

6. Kraftiga vibrationer kan skada

Det finns teorier om att vibrationer kan skada ditt vin på lång sikt genom att påskynda kemiska reaktioner i vätskan. Kraftiga vibrationer skulle kunna störa ett äldre vin genom att sedimentet i flaskan skakas om och blandas med resten av vätskan.

Men så länge du inte bor ovanpå en tågtunnel behöver du inte vara orolig. Du ska såklart undvika att skaka dina flaskor – det gäller stilla såväl som mousserande innehåll.

vänner dricker vin utomhus u solnedgången
Foto: Shutterstock/IBL

Så var lägger du flaskorna då?

Om du är välsignad med en sval, lagom fuktig källare så ska du givetvis använda den. Hyllor att förvara flaskorna på hittar du enkelt online. Kök, tvättstuga eller ett eventuellt pannrum är bara att glömma och undvik att förvara flaskorna i direkt solsken. En vinkyl är ett bra alternativ och det finns både varianter som är mer estetiskt tilltalande samt vinlagringsskåp som gör sig bäst undangömda.

En outnyttjad garderob är ett annat bra alternativ om ovan punktlista stämmer in på det aktuella utrymmet. Ett råd från luttrade samlare är att oavsett antalet flaskor du tänkt lagra, dubbla den tänkta lagringsytan. Har du väl börjat samla på dig viner så är det väldigt svårt att sluta!

Lycka till i din nya roll som vinlagrare!

Artikeln publicerades först på Residence.