Så hittar du rätt vin när du äter på restaurang

Många av de mer exklusiva restaurangerna har en gedigen vinlista, sorterad efter vindruvans region och prissättning. Att bläddra i en sådan, ofta flersidig lång, vinlista kan kännas överväldigande. Med hjälp av dessa 7 tips kan du lättare hitta ett vin som passar dig. 

 

1. Våga ta hjälp av din sommelier! Det finns en anledning till att sommelierutbildningen är tuff. Att lära sig kombinera rätt smaker med varandra är svårt! Dra nytta av att du har en sommelier med spetskunskap som kan guida dig rätt i vindjungeln. Berätta vilken typ av vin du föredrar (Chardonnay, Riesling, torrt, fruktigt etc) och i vilken prisklass du tänker dig. Det smalnar av utbudet och hjälper sommelieren att hitta rätt. 

 

2. Välj vin efter restaurangens kök Är restaurangen fransk? Italiensk? Amerikansk? Välj ett vin från det land restaurangen hämtar sin inspiration ifrån. Troligtvis har restaurangen ett större och bättre vinutbud från just det landet. 

Läs även: 6 enkla etikettregler till middagen

 

3. Hitta rätt prissättning Många restauranger både dubblar och tredubblar priset på en vinflaska – men ju dyrare och mer exklusiv en vinflaska är desto lägre, procentuell prishöjning. Om du vill hålla hårt i pengarna men ändå ha värde för dem gör du alltså rätt i att inte direkt bestämma dig för den billigaste flaskan. Låt blicken vandra mot de som är i prisklassens mitt istället. 

 

4. Beställ glas istället för flaska Om du och den du äter middag med har olika smakpreferenser gör ni rätt i att beställa vin per glas istället för flaska. Fördelen med detta är också att ni kan dricka ett glas vin innan ni får maten för att sedan byta vin till ett annat som passar er maträtt bättre. 

 

5. Ha koll på nybörjarvinerna Om du inte vet vad du tycker om kan du testa druvor som Pinot Grigio eller Pinot Gris om du gillar vitt vin eller Grenache om du gillar rött vin. Dessa vindruvor tycker många är lättdruckna och goda. 

 

6. Ha koll på grundläggande food pairing Generellt sett kan man säga att kött och tyngre måltider fungerar bäst med ett fylligt rödvin. Lättare, vita viner fungerar bäst med fisk, skaldjur och pastarätter. Givetvis kan du dricka rödvin till fisk och vitt vin till kyckling, men för att få ut de mesta av smakerna bör du i så fall rådgöra med din sommelier som kan guida dig rätt. 

 

7. Var inte rädd för husets vin Husets vin har fått en oförskämt dålig stämpel på sig. Även om husets vin är det billigaste vinet på vinlistan innebär det inte att det per automatik är en dålig vinleverantör. Fråga din kypare vilket vin de har som husets vin innan du avfärdar det – du kanske blir förvånad!