Foto: Shutterstock/IBL

Så här odlar du din egen ingefära hemma

Ingefära stärker immunförsvaret, sänker blodtrycket och kan förebygga förkylningar. Bäst av allt, den går – trots sitt exotiska ursprung – att odla i Sverige. Så här gör du!


Så odlar du egen ingefära hemma

Eftersom ingefära inte tål frost får vi i Sverige plantera vår ingefära inomhus och sen flytta ut den till sommaren. Ingefäran är väldigt tacksam att odla i länder med lite solljus eftersom de, mirakulöst nog, växer fint på delvis eller helt skuggade platser.

Ingefära tar tio månader att odla, så om du vill ha din egen ingefära till nästa års förkylningstid är det snart dags att börja plantera.

När du ska plantera roten, välj en bred kruka med god dränering. Detta är nödvändigt eftersom ingefärans rötter växer på bredden och jorden den växer i får inte bli för fuktig.

ingefära
Ingefära. Foto: Shutterstock/IBL

Plantera ingefära

När du hittat den perfekta krukan är det dags att välja vilken ingefära du ska plantera. Det absolut bästa alternativet är att plantera fröer för att helt säkert undvika bekämpningsmedel. Det går även att plantera en bit ingefära från livsmedelsaffären, men problemet är att de kan vara så pass besprutade att de inte börjar gro.

Om du bestämmer dig för att plantera en rot från affären lägg den i vatten över natten för att få bort så mycket bekämpningsmedel som möjligt. Blötläggningen stimulerar även roten och gör den redo för plantering. Välj ljummet vatten för maximal effekt.

Ingefära med gröna skott. Skotten är ätbara och ger fragrans åt exempelvis sallader. Foto: IBL Bildbyrå
Ingefära med gröna skott. Skotten är ätbara och ger fragrans åt exempelvis sallader. Foto: IBL Bildbyrå

Rätt jord till ingefära

Eftersom roten kommer få sina egna rötter i krukan är det viktigt att den jord du väljer dränerar väl. Jorden måste även vara näringsrik, så om du har en kompost är det en bra idé att använda sig av den jorden. Har du ingen kompost så kan du köpa näringsämnen till jorden.

När du väl valt frö (eller rot), kruka och jord så är det dags för plantering. Efter att du blötlagt ingefäran över natten (för rötter) fyller du krukan med jord och sticker ner roten. Har du i stället valt att sätta fröer sätter du dem med de gröna skotten uppåt. Täck med cirka fem centimeter jord och vattna väl.

Var ska man placera krukan med ingefära?

Sätt krukan i ett rum med gott om solljus. Ingefära trivs egentligen bäst utan direkt solljus, men under vinterhalvåret är den mindre känslig. När sommaren kommer är det dock en god idé att placera krukan utan direkt solljus.

Placera krukan i solljus och se till så att jorden är fuktig. Bild: IBL Bildbyrå
Placera krukan i solljus och se till så att jorden är fuktig. Foto: IBL Bildbyrå

Ta hand om ingefäran

Ingefäran vill ha det fuktigt, men inte blött. Därför ska man vattna den ofta, men vara återhållsam med mängden vatten.

Ett bra knep kan vara att använda en sprayflaska för att bara fukta jorden. Fortsätt också att ge ingefäran näring. Har en kompost är den perfekt att använda.

Ingefäran är en långsamtväxande planta, men redan efter några veckor kommer du börja se vackra gröna blad sticka upp. Dessa doftar och smakar fantastiskt, prova att klippa ett par blad och häll över en sallad.

Skördetid för ingefära

Tekniskt sett behöver du aldrig skörda din ingefära helt, utan du kan bevara den växande i en cykel.

Efter att du sett de första bladen ovanför jorden får du vänta mellan tre och fyra månader innan du kan skörda små bitar ingefära. Flytta jorden på kanterna av krukan och hitta rötterna som ligger längst "ut". Skär sedan loss det du vill ha och lägga tillbaka jorden.

Efter åtta till tio månader är roten helt färdigväxt och du kan ta bort all jord. Skär av de delar du vill ha, och plantera sedan om resten av ingefäran direkt.

Om du fortsätter ta hand om din ingefära så här kan du ha en mycket långvarig ingefärsodling.

Källor: MittKök, Craftsy.com

Text: Marcus Alm