Foto: Shutterstock

Så här lätt pocherar du ägg

Pocherade ägg är fantastiskt gott och känns som ett lyxigt tillbehör till helgfrukosten eller brunchen. Men hur gör man? Det är faktiskt inte alls särskilt svårt.


För att få till snygga pocherade ägg är det smart att välja riktigt färska ägg. Då håller vitan ihop bättre och sluter sig kring äggulan.

Du behöver:

1 ägg
1 msk ättika
vatten
salt

pocherat ägg
Pocherat ägg på rostat bröd. Foto: Shutterstock

Gör så här:

1. Koka upp vatten. Stäng av plattan när det börjar koka och låt värmen lägga sig något. Häll i ättika och salt.

2. Knäck ett ägg i en kopp.

3. Ta en sked och rör upp en virvel i det varma vattnet. Häll sakta ner ägget i vattnet så nära vattenytan som möjligt utan att du bränner dig.

4. Låt ägget ligga i vattnet i ett par minuter. 3 minuter för en rinnande äggula, 4 minuter för en krämig äggula och 5 minuter för en fast äggula.

5. Ta upp ägget med en hålslev.

6. Lägg ägget försiktigt på en bit hushållspapper för att få bort överskottsvatten.

Text: Thowe Wagner Larsson, Elle mat & vin