Foto: Shutterstock/IBL

Så håller du picknickmaten fräsch i sommar – 3 handfasta råd

Värmen är ett av de största hoten mot vår picknickmat. Många av oss tror också att livsmedel klarar sig bättre i värmen än vad de faktiskt gör. Här är tre handfasta råd för att slippa bli sjuk.


Vi är många som gärna packar picknickkorgen när sommaren bjuder på vackert väder. Att duka upp till lunch i det gröna är bland det bästa som finns – så länge du inte blir magsjuk. För riskerna är faktiskt rätt stora.

I rumstemperatur klarar tillredd mat ofta att stå framme i ett par timmar innan den blir dålig. Men när temperaturen stiger blir maten dålig allt snabbare. När termometern passerar 30 grader har du bara en dryg timme på dig att äta upp den där matlådan.

Picknick framdukad på filt på gräsmatta.
Värmen är en bra anledning att hugga in på picknicken direkt. Foto: Shutterstock/IBL

Så länge håller maten i värmen

Livsmedelsexperten Ben Chapman har testat hur väl olika livsmedel klarar sig ute i solen i just en timme.

I den nya amerikanska studien visar det sig att särskilt kött, kokta grönsaker och spannmål, men också frukter med lågt pH-värde klarar sig dåligt i värmen. "Torra" livsmedel, som bröd, och dressingar med högt pH-värde är något säkrare i hettan.

Picknick med mackor av olika slag.
Tänk på att olika sorters mat klarar värmen olika bra. Foto: Shutterstock/IBL

Enligt studien förökade sig salmonella-bakterien tio gånger så snabbt vid 33 graders värme. För en annan vanlig magsjukebakterie, gula stafylokocker, tog det drygt två timmar innan bakterien kom upp i samma nivåer.

Hur ska man då undvika att åka på den där magsjukan i solen? Här är Ben Chapmans bästa tips:

3 råd för fräsch sommarmat:

1. Hitta skugga

Undvik att låta maten stå i direkt solljus då det får bakterier att föröka sig snabbare.

2. Planera

Om du förberett mat på grillen innan dina gäster vill äta, se till att ha en plan b. Ställ maten inomhus om möjligheten finns eller lägg den i en kylväska.

3. Tvätta händerna ofta

Många bakterier som orsakar magsjuka sprids via våra händer. Klokt är att alltid ha våtservetter och alkogel i väskan.

Text: Anaïs González Cruz, MåBra