Foto: Shutterstock/IBL

Så grillar du lax – utan att den fastnar på gallret

Gillar du också fisk men är osäker på hur du ska grilla fisk utan att den fastnar på gallret eller faller sönder? Du är inte ensam. Därför ger vi dig 4 smarta knep hur du lyckas med fisken på grillen.


Enligt en undersökning av TNS Sifo på uppdrag av Norges sjömansråd säger 7 av 10 svenskar att lax är ett bra middagsalternativ som alla i familjen gillar men samtidigt tycker många att det är svårt att grilla fisk. Och det är lätt att förstå, fisk är känslig för värme och den fastnar lätt på gallret.

lax
Foto: Shutterstock/IBL

4 smarta knep för att lyckas med lax på grillen:

Laxknuten

Ta två lika stora laxbitar och se till att skinnet sitter kvar. Krydda efter egen smak. Bind ihop dessa med skinnet utåt. När den ena laxbiten fått färg halvvägs upp är det dags att vända på den. Eftersom skinnsidan skyddar köttet mot glöden kan grillen vara ordentligt varm.

Skinnsidan ner

När du kan – behåll alltid skinnet på laxfilén när du ska grilla. Strö på rikligt med salt och andra kryddor och låt vila i 20 minuter. Grilla den först på ovansidan så att den får en fin yta. Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan ner i ca 10 minuter med lock, eller tills innertemperaturen är 50-55°C.

Använd gräddtricket på skinnfri lax

Vänd bitar av lax utan skinn i grädde. Se till att bitarna täcks helt. Låt det mesta av grädden rinna av, och lägg på het grill. Grilla 2–3 minuter på varje sida. Grädden gör att laxen inte fastnar.

Citronbädden

Gör en bädd av citronskivor på grillen. Lägg på en bit lax utan skinn. Grilla laxen 5–6 minuter på varje sida.

Psst! Använd inte folie när du ska grilla lax. Nya rön pekar på att folien släpper ifrån sig mer aluminium är maximal rekommenderad dos.