Så gör du Nationaldagssillen - skapad av Årets kock

Vi svenskar köper oftast vår sill från vårt grannland Norge där den lever fritt i det kalla, djupa havet. Inte helt oväntat presenteras därför årets Nationaldagssill av Norges Sjömatråd ihop med Årets Kock 2017, Johan Backeus.

– När jag skapade Nationaldagssillen utgick jag från några av de finaste råvarorna som säsongen har att erbjuda. Nu börjar enbären komma och det finns gott om ramslök, säger Johan Backeus.

Han tipsar också om att göra en extra sats och ha i några droppar brännvin för att få den perfekta sillen till midsommar. "Smaken är fräsch och frisk. Ramslökbären är små smakbomber, medan enbären och citronen binder ihop allt fint." – Johan Backeus

Så gör du Nationaldagssillen:

Cirka 4 portioner 

Du behöver: 

8 st sillfiléer av sorten inläggningssill

1,5 dl ättika

3 dl socker

4,5 dl vatten

8 st ramslöksblad

8 st ramslöksblommor

1 msk ramslöksbär

8 st enbär

1/2 citron 

 

Gör så här: 

1. Skär sillfiléerna i portionsbitar och lägg i en burk som sedan kan slutas tätt.

2. Sjud upp ättika, socker, vatten och krossade enbär låt svalna.

3. Mixa ramslöksbladen med en stavmixer tillsammans med lagen och tillsätt därefter ramslöksblommor samt ramslöksbär.

4. Skala av det gula skalet från citronen med en skalare och lägg i det i lagen.

5. Filéa citronköttet och lägg ner även denna i lagen.

6. Häll lagen över sillen i burken och blanda alltsammans. Låt stå i minst i två dagar.