Foto: Shutterstock/IBL

Så gör du din egen isglass – knepen för att lyckas

 

Inget slår isglass på sommaren. Den allra godaste isglassen gör du förstås på egen hand hemma. Här är våra bästa tips för att lyckas med smakkombinationerna och annat!


Egen isglass är läskande, billigt och du kan själv hålla koll på innehållet och sockermängden. Det är roligt för barnen att göra sin egen glass och blanda smakerna hejvilt, men det går också att göra många superlyxiga vuxenvarianter. Här är några tips att tänka på för att få ett lyckat resultat.

Sex hemmagjorda glassar ligger på en bricka i metall. Två röda, två orangea och två som innehåller kiwi.
Foto: Shutterstock/IBL

Frukt och bär, läsk eller saft?

Det här är en smakfråga.

Med mixade frukter och bär kan du få glassen lite mer chunky, krämig och näringsrik. Välj riktigt mogna varianter så blir det sötast och godast. Använder du syrliga frukter kan du behöva söta lite, då är ljus sirap att rekommendera. Lite sötning ger också en aning mjukare konsistens.

Med saft blir det lite mer läskande. Allra godast blir det om du kokar egen saft. Tänk på att blanda den riktigt stark eftersom smaken vattnas ur lite när glassen fryser till. Smakrik kvalitetsjuice (gärna lite sötare varianter) eller juicekoncentrat brukar också kunna bli gott.

Läsk däremot kan vara knepigt eftersom det lätt blir en vattning smak. Vill du ändå prova att göra läskglass, tänk på att låta kolsyran avdunsta. Ett alternativ är att använda sig av koncentrat för soda streamer, om du exempelvis vill göra cola-glass.

Hemmagjord isglass omgiven av isbitar, blåbär och björnbär.
Foto: Shutterstock/IBL

Bästa tipsen för att lyckas med isglassen

 • Smaka alltid av blandningen innan du häller ner den i formarna.
 • Blanda frukt och bär i olika smaker som fungerar ihop. Vinnande smakkombinationer är exempelvis rabarber/vanilj, jordgubb/kiwi, mango/mynta och passionsfrukt/apelsin.
 • Var inte rädd för att använda färska kryddor - exempelvis chili, mynta och ingefära funkar utmärkt i glass.
 • Har du alkohol i, gör dem inte för starka, annars fryser de inte på rätt sätt.
 • För de minsta kan det vara enklare (och inte minst ge mindre spill) att göra glassen i popup-formar (Calippo-style).
 • Fyll inte formarna för mycket, blandningen sväller lite när den fryser.
 • Vill du ha randig glass i olika smaker, häll i ett lager i taget och låt frysa till mellan lagren.
 • För att få pinnarna att stå rakt i formen, vänta någon timme efter att du lagt glassen i frysen innan du stoppar i pinnarna.
 • Ett annat knep är att stötta pinnarna genom att fästa lite tejp tvärs över formen för att luta pinnen mot.
 • Saknar du glasspinnar - ta avklippta sugrör och stick ner istället! Håll koll så det inte droppar ur hålet när du äter sen bara...
 • Ge dina glassar minst sex timmar för att hinna frysa ordentligt.
 • Spola formen snabbt med varmvatten för att få dem att lossna lättare.
Hemmagjord isglass med pinnar i formar.
Foto: Shutterstock/IBL

Så får du glassen Instagram-snygg

Frukter: Vill du ha frukten fint på sidan av glassen, skär snygga skivor eller stansa ut mönster i frukten med små formar. Lägg fruktbitarna längs med sidorna på formen.

För att vara på den säkra sidan kan du sedan frysa glassen i omgångar halvliggande så att frukten fryser fast rätt, men utan att väskan rinner ut.

Recept citronglass ingefära

Mönstrad: Knepet är enkelt - använd flera olika lite tjockare puréer (quick fix-knep: köp barnmatspuré på burk, finns exempelvis mango, päron och persika).

Häll först i en, fyll sedan på med en eller två smaker till i olika lager. Stick ner en pinne eller liten kniv och virvla ihop de olika lagren med ett par försiktiga drag.

Ännu lättare är det att få till om du stoppar glassarna i frysen en liten stund först så att de tjocknar lite.

Fina isglassar