Så ger du gammalt bröd nytt liv

Årligen slänger vi svenskar mängder med mat. Enligt Livsmedelsverket slänger varje person 19 kilo ätbar mat direkt i soporna och 26 kilo mat hälls bort i slasken.
Bröd är inget undantag. Och oftast är det inget fel på det, förutom att det blivit lite torrt och tråkigt. I stället för att kasta i onödan kan du med lite kunskap och kreativitet gör det fullt ätbart igen.

Här är 8 sätt att använda bröd som har blivit gammalt:

1. Gör krutonger av brödet
Skär i lagom stora bitar och rosta ditt gamla bröd tillsammans med kryddor i ugnen tills det blir krutonger.

2. Använd som topping på gratängen
Bröd fungerar utmärkt som topping på en gratäng (eller över pastan). Tillsammans med ost skapar de en fantastiskt yta.

3. Strö på glassen
Gammalt bröd kan faktiskt bli riktigt krisigt glasströssel. Smörstek smulorna tillsammans med kardemumma och strö sedan över glass. Utsökt!

4. Använd som såsbas
Det kanske inte hör till vanligheten. Men faktum är att gammalt bröd kan bli en bra bas i en sås – exempelvis en mojo rojo-sås.

5. Gör fattiga riddare
Gammalt bröd lämpar sig utmärkt till att göra fattiga riddare. Vispa ett ägg tillsammans med en skvätt mjölk. Doppa brödeskivor i smeten och stek med smör. Servera med kanel och socker eller en klick sylt.

6. Rosta till skorpor
Skär brödet i bitar, bre på lite smält smör, doppa i lite kryddor och ställ sedan in i ugnen på 75° C tills de torkat till skorpor. Det här fungerar även utmärkt på gamla vetelängder (om de nu av någon outgrundlig anledning blivit torra).

7. Använd i peston
Om du hat ljust bröd som blivit torrt är det en utmärkt ingrediens i din hemmagjorda pesto. Börja med att rosta brödbitarna i en stekpanna tills de blir krispiga. Tillred sedan en klassisk pesto med stavmixer eller i matberedare. Ersätt basilikan med lika delar grönkål  och brödsmulor. Utsökt!

8. Gör eget ströbröd
Varför köpa något du kan göra själv? Först ska du låta brödet bli helt torrt. Dela det sedan i mindre bitar och kör i en mixer tills det bara är smulor. Sätt ugnen på 175°, strö smulorna på ett bakplåtspapper och låt rosta i ugnen i mellan 10 och 12 minuter. Halvvägs in i rostningen är det lämpligt att röra runt lite. 

Källa: FazerPågen