6 smarta knep: Så får din frukt ett längre liv

Frukt är en färskvara och allt för ofta hittas skrumpna frukter i fruktskålen. Försent att äta naturell – men det finns mängder av sätt att rädda frukten från soptunnan!


6 knep – så ger du frukten ett längre liv:

1. Snabbt mellanmål i mikron

Det enklaste och snabbaste sättet att ta tillvara på frukt som börjar bli dålig är att tärna och baka bitarna i mikron tillsammans med kanel. Två bananer och tre päron med kanel räcker exempelvis att mikra i fem minuter. Frukten kommer att smaka ungefär som pajfyllning. Hela äpplen blir utmärkta som efterrätt. Gör ett hål i äpplet och ta ut kärnhuset. Fyll hålet med socker, kansel och kanske lite smör. Mikra och servera med glass eller lättvispad grädde.

2. Frys in kuber

Få frukten att hålla länge genom att frysa in den. Här finns det två vägar att gå; antingen kör du frukten eller bären i en mixer och fryser in i portionsbitar. Du kan exempelvis använda en helt vanlig isbricka att klicka den puréeade frukten i. Perfekt att använda i smoothies, cocktails eller istället för sylt till gröten. Det andra sättet att tärna frukt (bär kan användas hela) och frysa in. Kan sedan användas till smoothies eller istället för isbitar i drinken.

3. Mixa i smeten

Mogen frukt ger sötma till såväl kak- som pannkakssmeten. Mosa bananen eller grovriv äpplet och tillsätt i smeten istället för socker. En bonus är att det blir saftigt också. 

bananpannkaka ingredienser
Foto: Shutterstock/IBL

4. Gör smarrigt smörgås-spread

Övermogen avokado är inte särskilt kul att äta som den är, men genom att mixa den med smält mörk choklad får du en krämig chokladdipp att bre på mackan eller doppa nötter och frukt i.

5. ”Soltorka” i ugnen

När dina tomater börjar bli skrynkliga kan du skiva dem och baka i ugnen på låg temperatur tills fukten är borta. Visst kan det krävas ett antal timmar, men resultatet är nyttiga tomater likt soltorkade tomater från butiken – helt utan olja. Förvara i en lufttät behållare och strö över salladen eller lägg på smörgåsen. 

6. Lägg i smoothien

Bär, frukt och grönsaker som börjar bli lite trötta är perfekta att mixa ner i smoothien där skrynkligt skal varken syns eller märks av i smaken. Mogen frukt och bär är dessutom extra sött och gott.