Enkla knepen för att matcha choklad och vin

Vin tillsammans med choklad är kanske inte det första man tänker är en bra kombination. Men tanken på att kombinera två fredagsfavoriter låter ju för bra för att vara sant. Chokladmästaren på Lindt, Stefan Bruderer guidar oss till hur du mästrar konsten att matcha vin och choklad.


Enligt chokladmästaren är det enklare att para ihop vin med chokladkakor än praliner. Det kan därför vara en god idé att ha en antal chokladplattor redo för smaktestet.

– Det viktigaste är att hitta smaker som kompletterar varandra. Motsatser lockar, säger Stefan Bruderer.

Så matchar du vin med choklad:

1. Smaka alltid på chokladen först

Anledningen är att temperaturen i munnen, cirka 36 grader, är en perfekt temperatur för att smälta choklad. Om du dricker vinet först, särskilt om det är ett kallt vitt vin, sjunker temperaturen och du får inte ut samma smaker ur chokladen. 

2. Vitt vin

Vitt vin med fruktiga toner av till exempel gröna äpplen, lime eller grapefrukt gifter sig väl med mörk choklad som också innehåller fruktbitar.

3. Unga, röda viner 

Ett ungt, rött vin innehåller ofta en naturligt hög halt garvsyra. Kombinera med en medium mörk choklad, gärna med en nypa havssalt. Chokladen ska vara tillräckligt söt för att kunna balansera garvsyran, så en kakaohalt på minst 45 % är att föredra. Om du kombinerar mörk choklad med 90 % kakaohalt med ett ungt rödvin balanseras inte smakerna och du upplever en beska istället. 

 4. Champagne

Oväntat nog är choklad smaksatt med chili en lyckad kombination till champagne. Även choklad med karamell och havssalt fungerar mycket bra. – Min absoluta favoritkombination är just denna! Den lilla hinten av salt fungerar utmärkt till champagnens friskhet och bubblorna livar verkligen upp smakpaletten i chokladen. Du måste testa!, säger Stefan Bruderer. 

5. Muskatvin

Sötman i muskatvinet balanseras upp perfekt med intensiteten i mörk choklad, gärna med en kakaohalt runt 78-85 %.

 6. Portvin

Om du vill testa att kombinera en riktigt mörk choklad, cirka 90 %, är portvin ett bra alternativ. Vinets fyllighet gifter sig väl med intensiteten och kakaons garvsyra som finns i riktigt mörk choklad