Så enkelt gör du succébakelsen

Har du provat att baka äppelrosor ännu? Om inte är det hög tid att prova. Vackrare bakelse får man leta efter – dessutom är det mycket enklare än vad det ser ut.

Du behöver:

2 röda äpplen
Saft från 1/2 citron
3 msk aprikosmarmelad
Ett ark färsk smördeg
2 msk vatten
Socker och kanel.
Dekorera med florsocker.

Aluminiumformar eller en muffinsplåt

 

Såhär gör du:

  1. Kärna ur äpplena, dela dem på mitten och skär tunna halvmåneskivor. Lägg skivorna i en skål, pressa ur saften ur en citron och kör äppelblandingen i mikron i ca 1 minut.
  2. Ta fram smördegsarket och kavla ut det något, använd lite mjöl så att inte degen fastnar i kaveln.
  3. Skär ut remsor ur smördegen på bredden ca 5 centimeter breda. Blanda aprikosmarmeladen med vattnet och pensla smördegsremsorna med blandningen.
  4. Lägg äppelskivorna med skalet uppåt längs med smördegsremsan, halva skivorna ska sticka ut över kanten. Vik den nedre halvan av remsan över äppelskivorna och rulla ihop längden.
  5. Strössla socker och kanel över varje ros och placera dem i en muffinsplåt eller aluminiumformar. Rosorna behöver stöd för att inte falla isär och vanliga bullpapper är för tunna.
  6. Grädda äppelrosorna i 175°C i ca 35-40 minuter. Pudra över lite florsocker och servera med glass, kolasås eller vaniljvisp.