Foto: Shutterstock/IBL

Röka kött i grill – så lyckas du

Att röka kött på grillen har blivit en het trend. Lagom till grillsäsongen kan du prova metoden hemma. Här är våra fyra bästa tips för att lyckas.


Äntligen drar grillsäsongen igång igen. Och vem gillar inte en välgrillad köttbit? Gärna med rökiga toner.

Vi är många som gärna servera gästerna mat i klass med Holy Smokes berömda flankstek, och det behöver inte vara svårt att röka sitt eget kött. 

Mats Green på Lilla Rökeriet ger sina fyra bästa tips för att lyckas med att röka kött:

1. Vänta in rätt tillfälle

Vänta till glödbädden i kolgrillen är perfekt. Då lägger du på ett par deciliter rökflis i kanten och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök.

2. Grilla indirekt

Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga – lägg köttet i kanten, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen.

man skär rått kött
Foto: Shutterstock/IBL

3. Blötlägg träflisen

Se till att det är bra lufttillförsel i grillen så att värmen sprider sig jämt. Om du vill ha mycket röksmak på ditt kött – testa att blötlägga träflisen en halvtimme innan du börjar grilla, då blir röken tjockare.

4. Röklåda eller röktub till gasgrillen

Har du gasgrill? Då kanske röksmaken ger ännu mer effekt. Du behöver dock använda en röklåda eller en röktub till fliset och se till så att det ryker innan du börjar grilla köttet.

grill
Foto: Shutterstock/IBL

Glöm inte ta vara på saften från köttet.

Köttsaften kan bli basen i en riktigt god sås att servera till köttet. Häll över i din bearnaisesås eller blanda ut med hackade färska kryddor och lite citronsaft.

Text: Rebecca Wictor, Cafe.se