Bevisat: Rockmusik gör gurkor raka

Gurkor som får lyssna på rock eller klassisk musik blir större och godare. Jazzmusik gör gurkor krumma? Låter det som ett påhitt? Enligt en studie gjord av forskaren Graham Brown som arbetar på University of Sydney är det alldeles sant.


En oortodox, men fullt vetenskaplig studie har genomförts på Hendrick Gins uppdrag. Studien utfördes av forskningschefen Graham Brown på Sydney universitet som under 10 år just studerat hur extern stimuli påverkar plantor. Gurkor visade sig i allra högsta grad vara ytterst känsliga – de föredrar bland annat rockmusik och avskyr jazz.

Studien använde sig fyra grupper gurkor. En grupp fick lyssna oavbrutet på rock, en grupp på klassisk musik, den tredje gruppen spelade man jazz för och den fjärde gruppen växte upp i tystnad.

Tydlig skillnad på rock- och jazzlyssnare

När studien avslutats var det tydligt att jazz inte är gurkors gebit, jazzgurkorna var små och böjda med spetsiga ändar. Gurkorna som lyssnat på rock var däremot betydligt större och raka.

”Vi visste att växter känner och svarar på akustisk energi, såsom ljudvågor, med hjälp av de små hårstrån som finns på frukten och bladen. Men vi förväntade oss inte en sådan definitiv musiksmak. De missformade gurkorna som lyssnade på jazz kan indikera att deras näringsupptag stördes av de ryckiga ljudvågorna”, kommenterar Brown.

gurka
Foto: Shutterstock/IBL

I slutfasen av studien fick vissa av gurkorna små sovsäckar runt sig under natten. De gurkor som åtnjöt den extra komforten fick mjukare och tunnare skal och sötare kött än de gurkor som fick tillbringa natten nakna.

Sammanfattning: lite extra kärlek till sina plantor kan löna sig i längden!