Så gör du egna Fish tacos

Fräscht och enkelt. Det har varit svårt att undgå att vanliga fredagstacosen har fått en utmanare i food truck-favoriten Fish tacos. Här hittar du receptet på riktigt god Fish taco och tillbehören som gör rätten till en riktig fullträff.

 

Fish tacos

En fräsch variant på fredagstacon där kålsalladen ger annorlunda smak!

4 port 

800 g vit fiskfilé, t ex skrei/torsk

1 dl mjöl

2 tsk paprikapulver

1 tsk kajennpeppar

1 tsk vitlökspulver

1 tsk spiskummin

1 krm salt

1 ägg

2 dl panko, ströbröd eller krossade cornflakes

2 msk olja till stekning 

Gör så här:
Blanda kryddor och mjöl på en tallrik, vispa ägg i en skål och panko på en tredje tallrik.
Skär fisken i ca 8 bitar.
Vänd fiskbitarna först i mjölkblandningen, doppa sedan i äggvispet och slutligen rulla i panko.
Häll olja i stekpanna och stek fisken i cirka 3 minuter på vardera sida på medelhög värme.

 

 

Kålsallad 

1⁄2 rödkålshuvud

3 salladslökar

1 vitlöksklyfta

1 kruka koriander

2 msk vitvinsvinäger

1 msk olivolja

2 tsk strösocker

1 krm salt 

Gör så här:
Finstrimla kål och salladslök, riv vitlöksklyftan och hacka koriandern. 
Blanda allt väl i en skål tillsammans med övriga ingredienser.

 

Lime-crème fraiche

2 dl crème fraiche

1 lime, saft och skal

salt och peppar

Gör så här:
Rör ihop crème fraiche med limesaft och -skal. Smaka av med salt och peppar. 

 

Pico de gallo

3–4 tomater

1⁄2 bananschalottenlök

1 dl hackad koriander

1 röd chili

1 lime, saften 1 tsk

salt 

Gör så här: 
Finhacka alla ingredienser utom limen och lägg i en skål. 
Pressa limesaften över blandningen och smaka av med salt. Låt dra i kylskåpet i 30 min.

 

Mangosalsa

2 mangor

2 avokador

1⁄2 gul lök

1 röd chili

1⁄2 kruka mynta

1 lime, saften

1⁄2 citron, saften

salt och peppar 

Gör så här: 
Tärna mango och avokado fint. Finhacka lök och chili. Strimla myntabladen fint. 
Blanda allt med pressad lime och citron i en skål. Smaka av med salt och peppar.  

Receptet kommer från Klara Linds bok "Sydamerika – min matpassion" (Bonner fakta).

 

Servera i mjuka tortillabröd. Fördela fisken och kålsalladen i bröd, strössla överpico de gallo, mangosalsa och Lime-crème fraichen.