Foto: Toki Drobnjacovic

Prova något nytt i år – karibisk kräftskiva!

Trött på klassiska kräftor och tillbehör? Kändiskocken Edin Dzemat har tagit fram tre goda och spännande recept med karibisk touch.


Inför årets kräftsäsong har kocken Edin Dzemat, känd från bland annat Noma i Köpenhamn, svenska kocklandslaget och Kockarnas kamp, tagit fram ett helt nytt kräftkoncept! Med kräftor och tillbehör influerade av Västindien och med nubben utbytt mot mörk rom får du en spännande twist på din kräftskiva i sommar. 

– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen, säger Edin Dzemat i ett pressmeddelande.

Kändiskocken Edin Dzemat har tagit fram en karibisk kräftskiva.
Kändiskocken Edin Dzemat har tagit fram ett helt nytt kräftkoncept. Foto: Toki Drobnjacovic

Karibiska kräftor

2 ½ liter vatten
1 dl salt
3 sockerbitar
20 g spansk körvel
50 g citrongräs
2 dl mörk rom, exempelvis Tullamore D.E.W

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor gryta.
Koka upp vatten, mörk rom, salt, sockerbitar, citrongräs och spansk körvel i en annan gryta.
Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten.
Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kg åt gången i det kokande vattnet.
Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.
Koka 8–10 minuter från det att lagen kokat upp.
Låt kräftorna kallna i lagen.

Karibisk sallad.
Foto: Toki Drobnjacovic

Karibisk sallad

300 g lila spetskål
100 g skivad och skalad ananas
2 röda paprikor
2 cl citronsaft av lime
50 g strimlad vårlök
färsk koriander

Gör så här:

Strimla alla grönsaker fint.
Skär ner ananasen i tunna skivor.
Toppa med koriander och avsluta med limejuice. Smaka av med salt och peppar.

Chilimajonnäs

3 äggulor
3 teskedar senap
3 teskedar vitvinsvinäger
8–10 dl matolja
1 tsk chilipulver alt. färsk chili efter smak
salt

Gör så här:

Vispa ihop äggulorna med senap och vitvinsvinäger.
Vispa försiktigt ner oljan, först långsamt i en tunn stråle och öka sedan takten när det binder.
Majonnäsen är klar när den är krämig i konsistensen.
Tillsätt chilipulver alternativt färsk chili efter smak och styrka på chilin.
Avsluta med att smaka av med salt.

Text: Rose-Marie Söderlund, Elle mat & vin