Perfekt pasta!

Pasta är en av våra favoriträtter – och med rätta. Räddaren i nöden under stressiga vardagar lika mycket som succérätten på en middagsbjudning.

 

För en perfekt al dente pasta har vi några tumregler att tänka på

  1. Räkna på 1 liter vatten per 100 gram pasta, annars kan pastan lätt klibba ihop.
  2.  ½ matsked salt per liter vatten, vi ofta lite för fega med saltandet.
  3. Smaka av pastan flera gånger och häll av vattnet cirka 2-3 minuter innan angiven koktid. Spara ca 1 deciliter pastavatten och ställ åt sidan.
  4. Laga färdigt pastan i pastasåsen, vi svenskar serverar ofta såsen vid sidan, så gör inte italienarna. Tillsätt pastavattnet som innehåller stärkelse och ger såsen en fin textur. Servera.

 

Vilken pasta till vilken sås? Det finns mängder av pastasorter, men hur vet man vilken som är rätt?

  • Spagettisorter är bra för finfördelade såser som omsluter sig runt pastastråt. Passar även bra till fisk och skaldjur.
  • Bandpasta går bra ihop med gräddiga såser liksom olika sorters pesto.
  • Rörpasta fungerar bäst med lite rinnigare såser med större köttbitar. Fördelen med de räfflade rören är att såsen fastnar i skårorna.
  • Skruvad pasta är såsälskarens favorit då den är fenomenal på att ta upp mycket sås, och passar bra till nästan allt.
     

Här hittar du 12 himmelska pastarecept: