Foto: Fyrklövern

Duka till påsk – sju enkla tips

Vi är många som vill duka fint till påsk. Men att duka påskbordet behöver vara varken svårt eller krångligt. Här bjuder vi på inspiration till påskdukning!


Påsken är på ingång. Många av oss känner säkert hur våren är på väg och vill gärna bjuda gästerna på en vacker påskdukning.

duka med påskägg
Foto: Fyrklövern

Duka till påsk – sju enkla tips: 

1. Ta hjälp av naturen

Det är alltid vackert att föra in naturen till det dukade bordet.

Gör ett grönt påskägg genom att använd ett pappersägg som du sedan klär med mossa. Fäst mossan med tunn ståltråd och vira sedan ett grovt snöre runt ägget. Avsluta med att placera minipenséer under snöret. Voilá!

mossägg
Foto: Fyrklövern

2. Pynta med servetter

Gör en liten påskhare med hjälp av en servett, ett ägg och snöre. Perfekt att lägga på tallriken. Både dekorativt och funktionellt!

paskhare av servett
Foto: Fyrklövern

3. Använd påskliljor

Till varje kuvert kan du samla ihop några påskliljor som du sedan knyter ihop med hjälpa av ett grövre snöre. Bind både under blommorna och runt stjälkarna längst ner.

påskliljor med snöre på påskbordet
Foto: Fyrklövern

4. Använd ägg som "vas"

Skapa en vacker dekoration till tallriken med av ägg, häftmassa och valfria blommor.

Börja med att göra hål med hjälp av en grövre nål i äggets båda ändar. Blås sedan ut innehållet ur det färska ägget.

Fäst sedan det tomma ägget med häftmassa på tallriken och sätt i några passande blommor. Vill du lägga ner ännu lite mer tid och kärlek kan du skapa små reden av halm, hö eller björkkvistar att lägga under äggen.

fågelbo prydnad påskbord
Foto: Fyrklövern

5. Gör ägg-kransar

Använd brudslöja från blomsteraffären eller gå ut och plocka några kvistar från en björk för att skapa en äggkrans. Bind ihop, lägg i äggen - klart!

äggkrans
Foto: Fyrklövern

6. Välj våriga växter

Våriga växter på lök eller knöl som iris, minipåskliljor och pärlhyacinter är perfekta för påskdukningen. Varför inte plantera dem i en kopp och placera på bordet?

ägg som vas
Foto: Fyrklövern

7. Påskiga efterrätter

Du kan även påskpynta dina efterrätter. Pynta påskcupcakes med spritsad choklad, ett fint och färgglatt strössel och toppa med ett chokladägg.

cupcakes med ägg
Foto: Fyrklövern

Källa: Fyrklövern
Text: Hanna Carlsson, ELLE mat & vin