Foto: Shutterstock/IBL

Fira våffeldagen med oss – våra bästa tips

Våffeldagen den 25 mars är en dag att fira! Vi lär dig hur du för extra frasiga våfflor med kolsyrat vatten och delar med oss av våra bästa serveringstips för våfflor. 


Våffeldagen 2018 infaller den 25 mars.

Men från början handlade dagen inte om våfflor, i stället har den sitt ursprung i den kristna högtiden Jungfru Marie bebådelsedag. Dagen brukar också kallas Vårfrudagen och det är kanske också där våfflorna kom in. På vissa platser skedde en språklig sammanblandning, och Vårfrudagen blev istället "våffeldagen". 

våfflor och blåbär
Foto: Shutterstock/IBL

Gott att ha på våfflor

I år råkar våffeldagen dessutom infall på en söndag. Varför inte bjuda över familj eller vänner och duka upp en våffelbuffé?

Låt våffeljärnet gå varmt och låt alla göra sin egen.

våffelsmet
Foto: Shutterstock/IBL

Duka fram klassiska tillbehör som sylt, grädde, glass, äppelmos, choklad eller kanske Nutella och kokos. Frukt och bär är annars ett säkert kort. Färska bär som hallon, jordgubbar, björnbär och blåbär vända i lite råsocker är perfekt. Andra goda tillbehör är rostade mandelspån och vispgrädde varvad med ringlad chokladsås. Du kanske också smaksätta grädden med vanilj och rivet limeskal eller blandad med grovt riven vit choklad.

Eller bjud på mer matiga tillbehör i form av örter och en bit rökt lax. Kaviar med gräddfil är en annan favorit. Oavsett vilket du väljer lovar vi att det kommer att bli fantastiskt gott.

Extra frasiga våfflor – 5 enkla knep:

  1. Använd mineralvatten istället för vanligt vatten i smeten för extra fras.
  2. Vispgrädde - och då vispad vispgrädde istället - för mjölken eller grädden gör våfflan extra god - och såklart frasig.
  3. Låt smeten svälla – gärna i en timme.
  4. Våffeljärnet måste vara supervarmt, ge laggen god tid på sig att komma upp i rätt stekhetta.
  5. Våfflorna ska ätas nygräddade. Nygräddade våfflor kan hållas varma medan resten av satsen gräddas. Lägg dem då glest på galler i 75–100 ugnsvärme. Låt dem dock inte ligga för länge för då torkar de!

Läs också: Därför firar vi våffeldagen den 25 mars

våfflor
Foto: Shutterstock/IBL

Serveringstips våfflor – 3 goda tillbehör till våfflor:

  • Servera våfflan med rårörda bär och mascarponekräm för en mer raffinerad smakupplevelse
  • För chokladälskaren föreslår vi smält choklad, skivad banan, nutella och glass på våfflan.
  • För de som vill ha en matigare våffla är det jättegott att ha färska örter i smeten och servera med créme fraiche och löjrom eller rökt lax. En bitt getost med honung ringlat över är också supergott.