6 söta desserter och svalkande mousserande

Vintern vägrar än så länge ge vika för vårsol och uteserveringar så varför inte stänga in sig i goda vänners lag och bjuda på söt pavlova, mustig chokladfondant eller syrlig sorbet – tillsammans med ett glas Cordon, Carta eller Mia Moscato.


När våren väntar och snön känns revanschlysten drömmer vi om långa kvällar med fina vänner och god mat. Men när varmrätten värmer magen och dessertmagen ska ha sitt kan man behöva lite inspiration på goda desserter och vilken dryck som kan tänkas passa till.

Här är sex smarriga desserter som passar den som inte tackar nej till något sött till kaffet (eller till dessertvinet för den delen).

pavlova med bär
Foto: Shutterstock/IBL

En smaskig och söt bärfylld pavlova passar fint med ett glas sött mousserande till exempel Freixenet Mia Moscato. En fruktig dryck med krispiga bubblor och smak av fläder, rosor och citrusskal som också passar bra ihop med andra desserter med glass, bär och frukt. Kanske en fräsch fruktdessert, marängbakelser eller en glassig nougatkon.

Vin till tiramisu

Mia Moscato fungerar också bra till en himmelsk chokladdessert. Servera gärna den söta drycken till en mustig chokladfondant eller en krämig chokladmousse.  Till en härlig Tiramisu passar ett glas Freixenet Prosecco DOC.

tiramisu i glas
Tiramisu går bra att servera i glas. Foto: IBL/Shutterstock

För den som föredrar sina desserter mer syrliga är ett tips att satsa på exempelvis en god sorbet. Testa en mangosoppa med sorbet, äppelsorbet med marängtopp eller havtornssorbet. Till dessa syrliga recept passar det utmärkt med ett glas Freixenet Carta Nevada.

Varför inte servera din sorbet på ett nytt sätt? Gör din egen sorbet och servera den sedan i ett glas Carta Nevada Cava.

Camembert med vitlök

Vill man istället avsluta med lite ost kan vi varmt rekommendera att testa en vitlöks- och timjansdoftande camembertfondue med pinjenötter.

camembert
Foto: Shutterstock/IBL

Värm ugnen till 180 grader och baka sedan osten utan ”locket” i ugnen i 5 minuter. Strö vitlök och timjan över och slå över olivolja. När camemberten är varm och rinning serverar du den med lite grönsaker och pinjenötter och doppar bröd däri. Vill man avsluta festligt med bubbel skulle det smaka utmärkt med Cordon Negro Cava till.

Testa och njut!