Stjärnkocken Marcus Samuelssons bästa vegotips

Kändiskocken Marcus Samuelson gör succé i USA likväl som i Sverige. Hans restaurangkoncept Kitchen&Table har precis slagit upp portarna på Norrmalm i Stockholm där man mer än någonsin satsar på att vara matsmart och mer vegetariskt. 30 procent av menyn är vegetarisk eller vegansk men målet är att nå upp till 50 procent.

Marcus tips till den som vill minska sin köttkonsumtion är enkel:

 – Jag tror inte att du behöver gå antingen eller. Om vi räknar på 14 måltider på en vecka, minus frukost, så tycker jag att man kan börja med att göra tre av dem vegetariska. Och kanske minska köttdelen i ytterliga två av dem. Du kan dra din burgare en gång i veckan. Du kan äta en härlig steak, men den kanske kan ligga på 120 gram i stället. Det är såna små förändringar.

Marcus smarta tips på 3 grönsaker du kan behandla som kött:

  • Blomkål

– Blanchera först, dela den på hälften och stek den. Du kan behandla den som kött. Använd köttkryddan, blanda med olivolja och miso och stek upp den hårt! Där får du umamismaken. Och sen, använd garnityrerna som du skulle gjort till en köttbit! Servera vinet du skulle gjort till en köttbit, för det är ju hela grejen som gör det.

  • Rödkål

– Rosta i panna på låg värme i ugnen. Pensla med soja och honung. Den blir smörig alltså, precis som en långkokt bringa eller något.

  • Morötter

– Hårt stekta morötter med chilikrydda och en bra kräm. Glöm inte att fettet är viktigt! Tänk varför gillar du bra kött? Det är blandningen mellan köttet och fettet, och då får man jobba in det i grönsakerna, med en aioli eller en bättre olivolja.

 

Källa: Cafe.se