Foto: Anders Norrsell

Mazarinens dag och mazarinens historia

Mazarinen är ett av våra mest klassiska bakverk. Precis som många andra kända bakverk har den en särskild dag i almanackan – men om det är den 10 januari eller 13 mars är lite oklart.

mazarin med hallon
Mazarin 
med fräscha hallon. Foto: Pontus Ferneman

Mazarinen, mördegsskål fylld med mandelmassa och socker och täckt med glasyr, är en kondisbit som de flesta känner till. Tillsammans med dammsugaren och chokladbollen är den en av de mest självklara kondisbitarna.

Namnet anspelar på franskans maserin som betyder skål eller bägare.

Mazarinens historia

Mazarinens historia är inte helt klarlagd.

Den nutida mazarinen tros ha skapats någon gång under 1800-talet av den franska bagaren och kocken Jules Gouffé (1807–77).

Men enligt Hembakningsrådet är bakverket av klassisk 1600- och 1700-talstyp. Troligtvis har mazarinen också fått sitt namn efter kardinalen och den fransk statsmannen Jules Mazarin (1602-1661).

jules mazarin
Jules Mazarin. Bild: IBL Bildbyrå

Mazarindagen 13 mars

Precis som vi firar kanelbullens dag den 4 oktober och våffeldagen den 25 mars uppmärksammas även mazarinen. Men i stället för att bara ha en dag har den faktiskt två.

Den 10 januari benämns av vissa som mazarinernas dag. Dessutom finns mazarindagen den 13 mars där bakverket uppmärksammas.

pepparkaksmazarin
Mazarin med smak av pepparkaka med mandelmassa och chokladkräm på toppen. Foto: Sophie Håkansson

Men i ärligheten namn, varför välja när du kan fira dem båda?