Foto: IBL Bildbyrå

13 mattrender du inte får missa 2018

2017 handlade om alkoholfritt, nyttigt, fermenterat (du åt kimchi 2017, erkänn!), inget spill, mat anpassad för Instagram och slutligen insekter (äntligen fick Heston Blumenthal rätt).

Inför 2018 har vissa av dessa trender avtagit, andra har gått över och blivit mainstream. För att du ska kunna hänga med även i år så har vi har sammanställt de största trenderna för matåret. 

Regionalitet

Bild: IBL Bildbyrå
2018 reser man gärna långt för att få smaka en region på sin tallrik. Bild: IBL Bildbyrå

En stor del av världens bästa restauranger arbetar med lokala råvaror som talar om en regions arv och historia. Detta kommer påverka även 2018 års trender eftersom restaurangbesökare är villiga att resa långväga för att få smaka en region på sin tallrik.

Blommor

Bild: IBL Bildbyrå
Tallrikar kommer dekoreras med blommor under 2018. Bild: IBL Bildbyrå

Under ett antal år har så kallade micro greens (mikroblad, unga plantor fullpackade med vitaminer) varit kockarnas favorit för att ge flärd åt en tallrik. I år däremot kommer de ersättas av ätbara blommor, som inte alltid ger mycket smak men ser fantastiskt vackert ut. Dessutom består de till 95 % av vatten, så… hej då kalorier!

Hållbarhet

Bild: IBL Bildbyrå
2018 är ett år för hållbarhet. Vi ska utnyttja hela råvaran, oavsett om det är en grönsak eller ett djur. Bild: IBL Bildbyrå

Humana matupplevelser, snarare än tvångsmatad gås till foie gras, kommer fortsätta växa. Detta innebär mer farm to table, snout to trout och liknande trendiga uttryck. Dessa betyder egentligen bara att man använder hela djuret, har ägg från frigående höns och föder upp djuren etiskt. Superbra! Vi tror även att man kommer äta mer från rot till stam när man äter grönsaker (Det bästa på broccolin är stammen och du SKA äta den). Släng ingen blast och inga stammar under 2018 utan använd de för sina roliga konsistenser och näringsämnen. Dessutom kommer du minska ditt svinn vilket är bra för hela planeten.

Spännande smaksättning

Bild: IBL Bildbyrå
Intressanta smaker vill vi ha 2018. Torkad fisk, malda insekter, vad som helst som chockerar, tack! Bild: IBL Bildbyrå

Trenden att smaksätta med unika ingredienser och kryddor har varit stor en längre tid. Att torka fisk (bonitoflingor för att skapa grym umamismak i ramen till exempel), eller insekter (myrlarver, escamole, behandlas som rysk kaviar i Mexiko) har länge varit lokala och självklara smaksättningar. Under 2018 kommer de slå igenom internationellt. Även lite mindre läskiga smaksättningar, som bark från lokala träd, kommer slå igenom brett och ses som ett tecken på äkthet och genuinitet. 

Guld

Bild: IBL Bildbyrå
Guld och glitter förväntar vi oss 2018. Bild: IBL Bildbyrå

Vägen till ett liv som foodie kommer 2018 vara belagd med guld. Förra året handlade en hel del om färgglada desserter, med regnbågsfärgade kakor och neonfärgade tårtor. I år byts det ut mot guldblad, glitter och ätbart 24 karat guld. 

Mat som är bra för magen

Bild: IBL Bildbyrå
Fermentering tar bort dåliga bakterier, och skapar de bakterier som är bra för magen. Bild: IBL Bildbyrå

Den fermenterade trenden från ifjol kommer bara fortsätta att växa, och fokus kommer ligga på det som är bra för dig. Att fermentering hjälper matsmältningen vet vi sen tidigare, och eftersom vi älskar den syrliga smaken av picklat kommer vi med glädje leda trenden framåt.

Hawaiiansk mat

Bild: IBL Bildbyrå
Poké bowl slog igenom stort 2017. Vi förväntar oss att trenden kommer fortsätta 2018. Bild: IBL Bildbyrå

Ingen har väl missat poké bowl under 2017? Den hawaiianska vardagsrätten, som i princip är sushi utan pretentioner, slog igenom stort under året. Vi tror trenden kommer fortsätta växa. Att rätten är så modifierbar (du kan ta i princip vilken fisk som helst och smaksätta hur du vill) tror vi bara är ett plus. Rätten har funnits i hundratals år men görs nu modern med exempelvis quinoa. 2018 förväntar vi oss att ännu fler poké restauranger slår upp portarna. 

Te

Bild: IBL Bildbyrå
Äntligen får teet sin revansch! Bild: IBL Bildbyrå

Länge har tedrickare fått acceptera att caféer lägger allt sitt fokus på kaffe och endast har en eller två tråkiga tepåsar man kan välja mellan. Men försäljningen av te till hemmen ökar, och 2018 kommer inte vara annorlunda. Vi tror dessutom att vi kommer få se tebarer som fokuserar helt på exklusivt och unikt te. Sug på den kaffedrickare!

Vegetariskt

Bild: IBL Bildbyrå
Vegetariskt och nya, köttfria alternativ, kommer varit trendigt i år. Vi hoppas trenden fortsätter in i 2019. Bild: IBL Bildbyrå

Marknaden är helt överfylld av vegetariska (eller veganska) alternativ till kött. Samtidigt rör sig restauranger och kockar åt samma håll, vilket gör att vi tror att 2018 kommer utveckla trenden ytterligare. Eftersom så många lokala och regionala rätter i grunden vilar på vegetariska recept (tänk indisk mat) ser vi hur 2018 innebär en återgång till den äktheten.

Sydamerikansk mat

Bild: IBL Bildbyrå
Färgglada råvaror från Sydamerika kommer slå igenom stort. Bild: IBL Bildbyrå

Regionalitet har vi redan nämnt som en trend, men vissa trender kommer ta med sig främmande råvaror och smaker ut från regionen. Sydamerikansk mat, eller egentligen latinamerikansk eftersom mexikansk mat också kommer fortsätta trenda, är ett exempel på en sådan trend. Många råvaror från regionen, som chia och quinoa, har redan varit stora trender (är deras tid över?) men 2018 kommer nya smaker och färger vi vill ha. Vi tänker till exempel på den lila potatisen (Instagram någon?), färgglad majs och amarant (quinoans mindre syskon från Peru) som råvaror som kommer ta hela världen med storm 2018.

Mat från Mellanöstern

Bild: IBL Bildbyrå
Efter att mat från Mellanöstern redan vunnit våra hjärtan kommer 2018 vara året då vi går på djupet med olika smaker från området. Bild: IBL Bildbyrå

Den perfekta inkörsporten till mat från mellanöstern, med hummus och falafel, har fått oss att vilja ha mer mat från regionen. Eftersom vi vill gotta ner oss i de olika köken i regionen tror vi restauranger med specifikt fokus på ett lands mat kommer leda 2018. Restaurang Shamiat i Malmö har sen 2015 serverat autentisk syrisk mat, vilket får oss att hoppas på fler restauranger med exempelvis marockansk, israelisk eller libanesisk mat under året.

Hjärnmat

Bild: IBL Bildbyrå
Mat som är bra för magen i all ära - detta är bra för hjärnan. Bild: IBL Bildbyrå

Vid sidan av trenden för mat som är bra för magen kommer mat som är bra för hjärnan. Ingredienser som gurkmeja, lax och ägg kommer du se mer av under året om du äter för ökad kognition.

Ensamätande

Bild: IBL Bildbyrå
Ensamätande kommer öka, något som fått smarta krögare att anpassa sina restauranger. Bild: IBL Bildbyrå

Vi lever allt mer ensamma och globalt är soloboenden den snabbast ökande hushållstypen. Detta leder till att vi allt oftare går ut och äter ensamma, något restauranger börjar uppmärksamma när de inreder restauranger. Många har nu en bardisk, där kocken kan underhålla ensamma gäster, och man värderar ensambesökare högre. En ensamätare lämnar restaurangen snabbare och deras besök är ofta värt mer än grupper, vilket leder till högre omsättning kunder. I Sydkorea har det blivit en trend och statusfyllt att ses ensam på en restaurang vilket fått restauranger att inreda med enskilda bås och individuella tv-skärmar. Trenden att äta ensam på restaurang kommer bara fortsätta växa, och vi ser framemot de innovativa idéer krögarna kan komma på för att tillgodose det behovet. 

Text: Marcus Alm

Källor: BBCGoodFood, Forbes, Trendspotting 2018.