Foto: Daniel Ohlsson/TV4, Catarina König

Mästerkockens hemlighet till en lyckad middag

Sveriges Mästerkock 2016, Catarina König, vet hur du blir en bättre kock – och hur du hittar inspiration när matideérna tryter. 


- Det viktigaste är nog att laga mycket mat. Att du faktiskt vågar testa och våga prova nya smaker, slår Catarina fast.

Vilka vanliga misstag gör vi hemmakockar när vi lagar mat?
- Kanske att man köper lite för mycket färdiga produkter. Det är faktiskt inte alls svårt att slå en egen majonnäs, men det är så mycket godare! Eller en bearnaisesås, det är så gott med hemmagjord - så varför köpa en färdig?

Vilka är dina ”säkra kort” när inspirationen tryter?
- Gud jag tycker att jag får nya idéer hela tiden, svår fråga...

Var hittar du i så fall all inspiration?
- Jag kan till exempel bara se en bild som är upplagd, kanske kan jag inte se exakt vad det är för sås men det ger en tanke om att ”såhär skulle jag ha gjort” och så försöker jag återskapa – samtidigt som det blir mitt eget.  Jag hittar bilder i mattidningar, bilder på Pinterest och Instagram exempelvis. Jag läser aldrig recept – om det inte är så att jag bakar, då ska man följa slaviskt.

Snart kommer man kunna följa dig på Stowr, där du heter Matfashionistan, men vilka följer du i sociala medier?
- Jag följer ganska mycket restauranger på Instagram eftersom jag är ute efter bilder och inte recepten. Många vänner från tiden på Sveriges Mästerkock följer jag såklart och kända kockar.

Du har tidigare sagt att du gillar ”enkel” mat men uppiffad och presenterad snyggt. Vad ska du bjuda på till helgen?
- Vi har försökt att hålla oss ifrån kött under vardagar under ett tag nu. Jag har jobbat mycket med quorn och grönsaker. Så till helgen tänker jag att vi ska unna oss en riktigt fin bit oxfilé, jag tänkte slå en chilibeanaise och ha friterad sötpotatis som tillbehör.

Du är ju lite drottningen av snittar, vilka rätter kan man inte misslyckas med?
- Jag tycker att alla recept jag har är så enkla så att man kan inte misslyckas med dem. Jag försöker vara så utförlig som möjligt och använda mig av ett fåtal ingredienser. Det gör det mycket godare.

Nedan hittar du smarriga recept signerade Catarina König, Matfashionistan: