Foto: Christina Uhlin

Mästerbagaren: Så lyckas du med saftiga saffransbullar

Riktigt saftiga och perfekt goda saffransbullar. Det är alltid vår önskan när vi sätter igång med lussebaket i jultider. Men det är inte alltid helt lätt att pricka rätt. Stjärnbagaren Fredrik Nylén med bloggen Fredriks fikager dig sina bästa tips så att du alltid lyckas med julens guld!


Saffransbullar, lussekatter eller lussebullar. De gyllene bakverken, oavsett namn, är en av våra mest älskade och populära ljuvligheter när vintermörkret lägger sig över landet. För mästerbagaren Fredrik Nylén, med den prisbelönta bloggen Fredriks fikaär det ingen riktig jul utan en perfekt saftig saffransbulle.

– Saffransbullar är de absolut godaste bullarna vi har. Det är roligt med alla varianter och olika smaker, men syvende och sist kan man inte var utan en helt vanlig, klassisk saffransbulle, säger han.

Det har tagit Fredrik många år att hitta det perfekta receptet till riktigt saftiga, klassiska saffransbullar.

– Jag har nog testat alla recept som finns och alla olika sätt och mängder med ingredienser. Till slut blev allt perfekt. Det bästa sättet att få till det varje gång är att väga mjölk, smör och mjöl så att man vet att det blir perfekt!

fredriks fika
Fredrik Nylén älskar julbak. Foto: Christina Uhlin

Redan långt innan Fredrik blev mästerbagare med hela svenska folket och tog sig till final i tv-programmet Hela Sverige bakar, var saffransbaket heligt för honom. Varje jul bakade han och mamma Eva både saffransbullar och pepparkakor tillsammans som en viktig tradition.

– Det var det bästa kring julen! Varje lucia så fick vi lussekatter till frukost, så det äter jag fortfarande. Det bara måste vara lussebullar till frukost på lucia.

Somriga saftiga saffransbullar

Men medan många håller sig till att äta saffransbullar endast kring jultider, ser Fredrik inga som helst tidsmässiga begränsningar.

– Alla älskar saffransbullar, varför begränsa sig till att bjuda på dem bara på julen? Det är ju egentligen bara en bulle med saffran. På sommaren kanske jag gör den som en slät bulle och penslar med smör och doppar dem i socker.

Att just kunna variera saffransbullen i oändlighet är Fredrik mästare på. På hans blogg finns över 70 recept på olika varianter av bakverk med saffran.

– Det är alltid roligt att testa olika smaker och kombinationer, för helt plötsligt har man en ny god bulle. Mina godaste varianter med saffran är just nu saffransgifflar med vit choklad och saffransnystan med vanilj. Saffran och vit choklad är nästan så att det hör ihop, det är otroligt gott tillsammans.

Fredrik fikas 4 bästa tips för saftiga saffransbullar

1. Du måste ha i äkta smör och fullfet mjölk i degen. Då blir bullarna både godare och saftigare.

2. För att få en saftig saffransbulle behöver du inte använda kesella. I stället ska du ha i så lite mjöl du kan utan att degen blir kletig. Ett bra tips är att känna på degen med handen och när den inte längre klibbar fast på fingrarna så är den färdig.

3. Grädda bullarna i en het ugn, mellan 225-250 grader. Tänk på att ugnar kan variera stort. När bullen är lika gyllene över som under är den klar.

4. Ingen bulle är god dagen efter. Frys in alla bullar direkt som du inte ska äta eller bjuda på.

Text: Cecilia Ahle