Foto: Shutterstock/IBL

Marinera kött – 6 vanliga misstag att undvika

Du kan marinera kött i allt från coca cola till vin och kaffe. Men oavsett vilken marinad du väljer finns det vissa saker att tänka på. Här är några av de vanligaste misstagen och hur du undviker dem.


Glöden blev perfekt (halleluja!) och du tog köttet i precis rätt tid. Vinet är kallt, tillbehören är väl genomtänkta och solen skiner.

Men, vadfalls - köttet smakar ju ingenting - eller kanske alldeles för mycket? 

6 vanliga misstag när du marinerar kött:

1. Du har inte tillräckligt med smak

Det är synd att lägga tid på att fixa egen marinad om du inte ger den lite kärlek. Satsa på bra råvaror, rosta kryddorna, mortla de färska örterna och krossa vitlöken så lyfter du smakerna flera snäpp.

Kvinna blandar kött i marinad.
Foto: Shutterstock/IBL

2. Du har för mycket smak

Det är också fullt möjligt att ösa på med lite för mycket smak. För många olika eller kraftiga smaker tar ut varandra och slutresultatet blir inte gott. Håll dig till smaker som matchar varandra och det du marinerar, med möjligen EN spännande avstickare. En klassisk grund för en lyckad marinad är att förutom fett, salt och smaksättare även inkludera lite syra och lite sötma.

Läs också: Så blir allt på grillbordet färdigt samtidigt

3. Du väntar inte tillräckligt länge

Köttet behöver en stund för att hinna ta till sig smakerna och maximera effekten av marinaden. Trettio minuter är ett minimum, men gärna längre om du har möjlighet. Glöm bara inte att ta fram köttet i tid.

8 marinader till grillat
En god marinad förhöjer smaken! Foto: IBL Bildbyrå

4. Det är för salt

Salt är självklart en viktig ingrediens i din marinad och hjälper till att möra köttet. Men var försiktig så att det inte blir för mycket, alla har olika tolerans för salt. Salta hellre i efterhand eller låt dina gäster salta själva.

Läs också: Rätt temperatur på grillen för kött, fisk, kyckling och lamm

5. Du har för lite marinad

Snåla inte! Det är bättre att göra en rejäl sats så att allt kött täcks av marinad och kan ta till sig av smakerna och effekten av marineringen. Glöm inte att torka bort överflödig marinad innan du grillar så att det inte droppar ner på glöden och börjar brinna.

Marinerat kött ligger på skärbräda efter att det har grillats och är delvis uppskuret. Bredvid står en skål potatis.
Foto: Shutterstock/IBL

6. Du har inte koll på riskerna

Salmonella är ingen höjdare och du vet säkert att du inte ska använda samma skärbräda. Men tänk också på att inte återanvända kycklingmarinaden.

Text: Nina Nyström ELLE mat & vin