Foto: Shutterstock/IBL

Mardrömsbeskedet: Halloumi riskerar att ta slut

Svenskarna älskar halloumi och är en av de största konsumenterna i världen av den populära osten. Men nu varnar producenterna för att osten kan vara på väg att ta slut.


Sommarens grillkvällar är inte kompletta utan en bit halloumi på grillen. Den populära osten har även blivit ett självklart alternativ till kött hos flera av de stora hamburgerkedjorna.

När hallomuin kom till Sverige i början av 1980-talet sålde importören totalt tio kilo. I dag är Sverige ett av de största halloumikonsumenterna i världen. 

Grillad halloumi och sallad upplagda på svart fat.
Foto: Shutterstock/IBL

Men nu riskerar svenskarna att bli utan halloumi framöver. Såväl britter som tyskar och fransmän har fått smak för den salta osten gjord på get- och fårmjölk. Nu har de cypriotiska bönderna svårt att hinna med att tillgodose marknaden med tillräckligt mycket ost, skriver DN.

– Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till tidningen.

Högre priser på äkta halloumi

Halloumiosten, som aldrig varit så populär som nu, kommer dock att gå att få tag på hela sommaren. Men därefter kan utbudet komma att förändras.

För att hallmoumi ska kallas just halloumi krävs det att den är gjord enligt konstens alla regler på Cypern. 

Bergsbyn Palaichori i Nicosia distriktet på Cypern.
Äkta halloumi kan bara göras på Cypern. Foto: Shutterstock/IBL

Axfoods experter pekar på bland annat högre priser och fler alternativ till den cypriotiska osten.

– Vi älskar halloumi här och i takt med att efterfrågan ökar så finns inte tillgången kvar till slut, säger Claes Salomonsson.

Alternativ till halloumi

Vilka hallmoumialternativ som kommer att dyka upp på marknaden framöver kan bara framtiden utvisa. I dag finns både grillost och grilloumi som påminner om originalet. Det har även dykt upp veganska halloumi som, enligt Vegomagasinet, är ett oväntat bra alternativ.

Grön grill med grillspett med grönsaker och halloumi.
Foto: Shutterstock/IBL

Om du letar efter andra ostar att lägga på grillen kan du prova brie, mozzarella, fetaost eller chèvre. Om osten är väldigt rinning kan det vara en god idé att panera den innan du lägger den på grillgallret. 

Prova dessa smarriga halloumirecept innan det är för sent: