Lutfiskens långa historia

Lutfisk. Antingen älskar man den eller så ... tycker man inte särskilt mycket om den. Hur som helst är det festmat och har varit så i ungefär 500 år. Förr åt man den alltså året runt vid festligheter, medan den idag som bekant nästan bara plockas fram till jul.

”Plockas fram” är förresten ett missvisande uttryck. Beredningen är nämligen både omständlig och tidskrävande. Traditionellt har man börjat bereda fisken – som numer alltid är av arten långa – den 9 december för att vara klar till jul. 

Efter att fisken torkats läggs den i vatten under några dagar. Sedan sker själva lutningen, vilket innebär att den får ligga ytterligare några dagar i en vattenlösning av soda och kalk. Därefter flyttas den åter över till ett vattenbad under knappt en vecka, för det som kallas avlutning. Så kokas den slutligen lätt innan den dukas fram på bordet. 

För att få en lite fastare konsistens kan du lägga lutfisken i vatten några timmar, innan du tillagar den.