Latmaskens lyckade lördag

Sugen på att ha lite middagsgäster men samtidigt för trött för att laga tre-rätters? Det finns många goda anledningar till att ta genvägar och vara lite "lat".


Hur många gånger har du inte tänkt att det vore trevligt att bjuda över några på middag, men sedan ångrat dig för att det helt enkelt tar för lång tid att stå och laga all mat – och du sätter självklart ribban högt för dig själv.

Men det finns genvägar att ta som kräver minimal närvaro i köket men ändå nästan garanterat kommer att bli en succé en av dem är charkuteriebrickan – det något bortglömda mathjälten.

Tips för en lyckad charkbricka:

  1. Ta det du tycker om! Det är ingen idé att köpa på sig massa råvaror som du själv inte tycker om, följ hjärtat och magen.
  2. Grunden i charkbrickan är skinka och ost. En lufttorkad skinka såsom parma eller serrano och en mild ost, såsom brie, är publikfavoriter och en bra utgångspunkt. Nu kan du utöka brickan med lite mer äventyrliga val, en kryddig salami och chevré går fint ihop. En rejält lagrad bit parmesan är en dröm att knapra på och kvalitetsskinkor och korvar finns det gott om att välja och vraka ibland.
  3. Utöka mer. Om du inte redan är nöjd kan du bygga på brickan ännu mer, inlagda grönsaker exempelvis cornichons kan vara gott.  Chips, oliver, tapenade, kex, ett gott bröd, hummus gör det hela till en riktig festmåltid.
  4. Du behöver inte handla på en saluhall. Visst är det gott och något lyxigt att gå och välja ut maten från en saluhall. Men numera finns det gott om kvalitetsprodukter i de allra flesta matbutikerna. Gå inte över ån efter vatten som man säger.

Men efterrätten då?

Självklart ska inte efterrätten ta mer tid att laga, vi föreslår en fuskvariant av cheesecake där du behöver; digestivekex, kesella och lite färska bär.

Smula en handfull digestivekex. Varva kexsmulorna med några klickar smaksatt kesella exempelvis hallon, i ett cocktailglas. Toppa med lite färska bär. Supergott, och ser betydligt mer invecklat ut än de 5 minuterna det tog att göra.