Foto: Charles Koh

Låt hösten gå i skaldjurens tecken

Skaldjuren står på sin smakmässiga höjd just nu och den 24 september är det hummerpremiär – fler anledningar för att njuta av skaldjur och god dryck tillsammans med goda vänner behövs knappast!


De flesta skaldjur är som godast under månader som har ett ”R” i namnet, det vill säga från september till april. Det betyder att de är som godast just nu, fira det med en lyxig och härlig skaldjursafton under hösten!

Det som är så fantastiskt med havets läckerheter är alla möjligheter som de kan avnjutas på – något som ger magiska möjligheter till en härlig meny. Vill du hålla det enkelt så njuter du av skaldjur som räkor, kräftor, hummer och krabba som de är ihop med härliga såser, frasig baguette och en västerbottenpaj som alla passar ihop med och lyfter skaldjurssmaken. Men skaldjuren blir också väldigt goda i en härligt värmande skaldjurssoppa, musselgryta eller varför inte gratinera hummer eller havskräftor.

Cordon Negro Brut är en cava från Spanien.
Cordon Negro Brut är en cava från Spanien.

Genom att para ihop skaldjuren med en passande dryck som får deras smak att komma till sin fulla rätt så maximerar du njutningen - och inget passar bättre än ett glas bubbel. Cordon Negro från Freixenet är ett mousserande vitt vin som har en tydlig fruktighet och mineralitet, med smak av fräsch citrus och gröna äpplen som är en perfekt matchning till skaldjur.

Det mousserande vinet som kommer från Spanien kallas cava och passar också utmärkt som ett välkomstbubbel när gästerna kommer. Varför inte skåla i ett glas cava tillsammans med ett ostron för att inleda skaldjurskvällen på rätt sätt.

Visste du detta om skaldjur?

  • Räkor ska inte koka eftersom de lätt blir sega då. Lägg därför i räkorna på slutet om du gör en skaldjursgryta så att de bara blir lite varma.
  • Släng inte skalet nästa gång du äter räkor – de är nämligen perfekta att koka en god fond på som du sen smaksätter dina soppor, såser och grytor med.
  • Det finns över 20.000 olika typer av musslor världen över.
  • Världens största krabba är den japanska spindelkrabban som kan bli 4 meter lång med benen utsträckta.
  • En anledning till att krabbor ofta är så platta beror på att de enkelt ska kunna ta sig igenom smala springor.
  • Kräftor har ätits i Sverige sen medeltiden, men då mest hos överklassen där de ofta åts som kräftkorv eller kräftbullar. På 1700-talet avrådde till och med Carl von Linné svenskarna från att äta ”insekterna” som han kallade kräftor. Kräftan fick sitt stora genombrott bland svenskarna i slutet på 1800-talet.
  • Pilgrimsmusslan var en symbol för pilgrimer och leden i norra Spanien som går genom Cava-land. Cavan som dryck är därför också väl anpassad i smaken för att passa särskilt bra ihop med dessa små godingar.

Till produkten!