Läskigt nyttigt - 6 hälsorecept till Halloween

Halloween brukar ju vara en orgie i skräck och socker, men det skadar ju inte att blanda upp det sockriga med några nyttigare Halloween-snacks. Det bäddar för en fantastisk Halloweenfest!


Halloween kan sluta i läskigt mycket godis. Men godiset smakar godare om inte allt du stoppar i munnen under Halloween är sötaste sött. Med några enkla knep gör du läskiga monster som är lika gulligt skrämmande som goda och nyttiga och som passar perfekt på snacksbordet.

Skräckbollar

En nyttigare variant av cakepops – en rawboll som döljs under ett lager av gullig skräck, kan det bli bättre?

Du behöver:

  • Cirka 150 g cashewnötter
  • Cirka 150 g dadlar
  • Cirka 1 dl kokosflingor
  • Cirka 1 dl solrosfrön
  • Zest från en citron
  • Choklad och strössel till dekoration

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills du har en smidig deg som går att forma till bollar. Gör bollar som du sätter på pinnar. Doppa dem i smält vit eller vanlig choklad. Färga gärna en del av den vita chokladen så att du kan göra olika dekorationer. Nu är det upp till dig hur mycket jobb du vill lägga på det dekorativa. Låt bollarna torka och ställ dem sedan med pinnarna nedåt i en burk.

Buuuunaner och pumpariner.
Buuuunaner och pumpariner. Foto: IBL

Buuuunaner

Klarar du att skala en banan klarar du att göra buuuunaner.

Du behöver:

  • Bananer
  • Mörk choklad (smält i vattenbad)

Skala bananerna och dela dem på mitten. Lägg dem på en skärbräda och måla ansikten med mörk choklad med hjälp av en tesked eller en tandpetare. Låt bananerna ligga kvar tills chokladen har torkat. Ställ dem sedan upp på snittytan. Buuuu!!

Tips! Vill du minska på nyttigheten och göra bananerna ännu mer spöklika kan du doppa hela i vit choklad som får torka innan du målar ansiktet. Du kan också spetsa dem på pinnar, doppa dem i vit choklad och frysa dem så får du spökglassar. Eller så doppar du dem i vit choklad och sedan kokosflingor.

Pumpariner

En fortsättning på temat ”klarar du att skala en frukt så klarar du att göra det här”.

Du behöver:

  • Småcitrus
  • Gröna stjälkar av till exempel selleri

Skala småcitrusen försiktigt så att klyftorna fortfarande håller ihop. Pilla bort så mycket av de vita skalresterna som möjligt. Ställ frukterna på ett fat och stick ner en stjälk som du skurit till av selleri.

Klyftiga monster.
Klyftiga monster. Foto: IBL

Klyftiga monster

Riktigt goda äppelmonster med smak av krämigt jordnötssmör.

Du behöver:

  • Gröna äpplen
  • Jordnötssmör
  • Solrosfrön
  • Jordgubbar
  • Material till ögon, till exempel minimashmallows eller vita chokladlinser med en prick mörk choklad som pupill.

Skär äpplen i breda klyftor. Skär ut en liten klyfta mitt i den breda delen av klyftan för att skapa en mun. Akta fingrarna! Bred jordnötssmör på både ovan- och undersidan av den lilla klyftan. Stick in solrosfrön som tänder. Skär skivor av jordgubbarna och lägg in i munnen som lipande tungor. Montera fast ögonen med tandpetare eller klistra dit dem med lite eller jordnötssmör. Lägg monstren på ett fat.

Tips! Det blir roligare om monstren ser olika ut och inte som ett gäng monsterkloner.

Skrikande päron.
Skrikande päron. Foto: IBL

Skrikande bäron

Bakade päron med bärdekorationer kräver lite pyssel, men är inte svårt, bara skrämmande gott.

Du behöver:

  • Päron, gärna fasta så att de inte blir för mosiga
  • Hallon, ett till varje päron
  • Blåbär, två till varje päron
  • Kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader. Skala päronen men låt pinnen sitta kvar. Skär av en liten bit i botten och kärna försiktigt ur dem underifrån med en kniv och sked. Ställ päronen i en ugnssäker form, smord med lite smör. Pudra dem med lite kardemumma. Baka dem i ugnen cirka 10­ – 15 minuter. Ta ut dem och gör små hål med en tesked för hallonmunnen och blåbärsögonen. Päronen borde nu vara så pass mjuka att det inte är så svårt. Pilla in bären och ställ tillbaka formen i ugnen igen. Låt dem stå 5 – 10 minuter till. Ta ut dem och låt svalna. Ät dem ljumma med lite yoghurt och nötter eller en klick glass.

Oliver med åtta ben.
Oliver med åtta ben. Foto: IBL

Oliver med åtta ben

Ett salt tilltugg blir ett gott avbrott bland allt det söta. Och så är olivspindlarna ett fint inslag på Halloweenbordet.

Du behöver:

  • Svarta och vita oliver, gärna med fyllning
  • Spaghetti, gärna fullkorn för en bättre färg

Börja med att koka spaghettin tills den är lite mjuk. Den får inte blir för mjuk för då blir det svårt att sätta dit den på oliverna.

Kläm försiktigt på oliverna så att fyllningen kommer ut en liten bit (huvudet på spindeln). Det går också bra att köra med oliver med kärnan kvar, då kan du trycka ut kärnan en liten bit som huvud, men då kan det vara bra att förvarna gästerna om att kärnan sitter kvar.

Gör fyra hål på varje sida av spindelkroppen med en tandpetare och peta in små bitar av halvkokt spaghetti som ben. Spaghettin behöver man ju inte äta upp om man inte vill.

Låt olivspindlarna klättra omkring på ett stort fat.

Text: Anna-Lena Pettersson, MåBra