Köksknepen som sparar tid och spill

Vi älskar alla knep och tricks som gör vardagen lite enklare, och det gäller inte minst i köket. Här har vi samlat 6 smarta knep som räddar dig från pill, kladd och tidsslöseri.


1. Frys choklad och rivjärn

Ska du riva choklad och vill undvika att det slutar i en rörig sörja? Frys både choklad och rivjärn i tio minuter innan så blir resultatet lättare att hantera.

2. Få ut max ur citronen

Vill du få ut max av citron och lime när du pressar juice? Lägg frukterna på en tallrik och kör dem i mikron i 10-15 sekunder tills de börjar mjukna. Ta ut, skiva och pressa!

3. Frys vitlökskuber

Vitlök, ingefära och chili är omistliga smakhöjare men innebär också pilligt finhackande. Testa att använda rivjärnet istället och gör puré som du häller i en form och fryser till iskuber. Behändigt att använda i grytan eller marinaden när du behöver lite extra skjuts i anrättningen.

olivolja med örter
Du kan även frysa olivolja tillsammans med färska örter. Foto: Shutterstock/IBL

4. Skala schalottenlök

Schalottenlökar kan vara mariga att skala. Men det finns givetvis knep som underlättar. Lägg lökarna i en skål, täck med kokande vatten och låt stå i 10 sekunder så bör skalningen gå lättare sedan.

5. Frukt mognar fortare tillsammans

Har du bananer och avokado hemma som inte är tillräckligt mogna att förtäras? Enligt Good Housekeeping kan du lägga frukten i en papperspåse och låta ethylenet som frukterna utsöndrar skynda på mognadsprocessen. Även tomat ska ha samma effekt.

6. Kolla om äggen är färska

Osäker på om äggen är färska eller ej. Allt du behöver är ett glas vatten. Ägg som flyter är dåliga och ägg som sjunker till botten är bra!