Knepen – så lyckas du med steken

Vad passar bättre till påsk än en lammstek? Många drar sig för att laga lammstek för rädslan att köttet ska bli torrt – men det är enklare än man kanske tror att få en härligt saftig stek.

 

Knepen som får dig att lyckas

  • Tålamod. Laga lammsteken på låg temperatur cirka 150 grader och under lång tid så blir den extra saftig och god. En lammstek mår som bäst mellan 60-70 grader, använd köttermometer.
     
  • Kom ihåg att köttet fortsätter att tillagas efter att du tagit ur den ur ugnen. Innertempraturen kommer att stiga 4 procent av ugnens värme. Med andra ord 150 grader ger en temraturökning om 6 grader när köttet vilar.
     
  • Fett är bra! Mer fett ger bättre smak. Välj gärna en stek med rejäl fettkappa.
     
  • Bind köttet. Om du har en stek utan ben. Fyll hållrumme med smör, kryddor och vitlök och bind upp steken.
     
  • Glöm inte att salta! Rejält med salt gör steken bara bättre.
     
  • Vila, låt köttet vila en god stund, minst 15 minuter innan du skär upp köttet. Steken kommer bli mycket saftigare då.  
     
  • Stek köttet ovanpå grönsaker, du får ett gott tillbehör och skyn som skapas, blir en underbar sås tillsammans med en skvätt grädde.

 

Kryddor som passar

Vitlök och rosmarin är mångas favorit till lamm. Men även timjan och mynta passar väldigt bra. Även smaker från medelhavet gifter sig bra med lamm.

Läs också: Perfekta påskgodiset!

Nedan hittar du 12 härliga recept på lamm!