Julbröden vi drömmer om – och knepen för att lyckas

Doften av nybakat bröd är svårslaget och smaken av nygräddat bröd ska vi inte ens tala om. Till jul passar vi på att krydda bröden lite extra. Anis, kummin, pomerans, saffran eller varför inte julmust ger bröden spännande karaktär.

Utöver kryddningen finns det fler enkla knep för att baka ett riktigt gott och saftigt bröd.

1. Använd sirap!

Även om det inte står med i receptet, lägg till 1-2 matskedar sirap. Du kommer lyfta smaken till helt nya nivåer.

2. Knåda, knåda knåda!

För att lyckas med ett härligt luftigt bröd behöver du knåda riktigt ordentligt. En vanlig deg ska gärna knådas ungefär en halvtimme för hand för att bli riktigt bra. Massera degen hårdhänt. Vik ihop degen, daska ned i bordet, upprepa processen mellan 10 och 15 gånger tills degen blir elastisk och släpper från fingrarna. Forma sedan degen till en boll genom att vika den in mot mitten.

Om musklerna eller tålamodet inte räcker till är det klokt att använda en hushållsassistent med brödkrok. Då räcker det med att bearbeta degen i 10-15 minuter.

3. Använd en termometer

De flesta äger en stektermometer, och den fungerar utmärkt till att ta tempraturen på ditt bröd lika väl som köttbiten. Det allra bästa sättet att avgöra när brödet är klart är att sticka in spetsen på termometern i brödets mitt. Vetebröd är färdiga när de har en innertemperatur på 99–100 °C. Rågbröd ska ha en innertemperaturen på 97–98 °C.