Italien - vinlandet om svenskarna får bestämma

Vi svenskar bara älskar Italien! Italien som vinland är en av väldens största - men även här i Sverige på systembolaget dominerar de italienska vinerna butikshyllorna. 28 procent av vinerna kommer från just Italien.

 

Vinlandet Italien är stort både i kvantitet och kvalité men också i variation. Från svala Piemonte i norr där utsökta Barolo Barbaresco tillverkas till varma Apulien i söder där välkända Primitivo av Zinfandel görs och välkända Toscana i mitten där populära Chianti tappas upp.

Vi svenskar kanske är allra mest förtjusta i Amarone och Ripasso från nordöstra sidan men Italien har en stor variation av stilar, lokalt klimat och inhemska druvor.

En av de kanske mindre välkända druvorna är Barbera. Barbera brukar kallas folkets vin och är en druva som odlas i hela Italien men är kanske mest hemma i Piemonte. Barbera bjuder på fruktiga viner med toner av mörka körsbär och har en frisk syra.

 

Allt viktigare med ekologiskt

Idag är vi mer noggranna med hur druvor odlas och hur vinet framställts. Men under 60- och 70-talet var vi mindre noggräknade och användningen av kemiska bekämpningsmedel ökade explosionsartat.

Bekämpningsmedlen tränger in i vinrankan och verkar inifrån. Vilket i sig leder till att restprodukterna finns kvar i druvan och där med även i vinet. I takt med att folks medvetenhet kring problemet ökat – har också allt fler återvänt till att odla druvor ekologiskt. I Europa innebär det att druvorna odlas utan konstgödsel, utan kemisk ogräsbekämpning och utan växtskyddsmedel. Egentligen görs ekologiskt vin precis så som vin odlades förr i tiden men med kunskapen vi har idag. Ekologiska viner innehåller också mindre sulfiter. Sulfiter används som vinets konserveringsmedel och har används i hundratals år både i vingården och direkt ner i vinet. Sulfit är också något som bildas naturligt när vinet jäser.