Husmorsknepen för ett fräscht kök

Goda råd är inte alltid dyra. Här har vi samlat fem smarta husmorsknep som sparar både på pengar och miljön.


Varför använda starka rengöringsmedel när det finns smarta och enkla husmorsknep som fungerar minst lika bra? Här har vi samlat 5 smarta knep:

1. Så återupplivar du gamla träredskap

Efter en tids användning känns träredskapen inte lika fräscha. Återuppliva dem genom att koka dem i vanligt vatten och låt dem sedan torka ute i solen.

2. Så får du bort stark lukt från händerna

Har du rört mycket vid olika typer av lök eller skaldjur kan händerna få en ganska otrevlig lukt. Få bort lukten genom att gnida in salt eller citronjuice i händerna och skölj med vatten.

3. Så rengör du rengör en järnpanna

För att slippa att en järnpanna ska rosta bör du undvika att diska den med vanlig såpa. Använd istället bordssalt vilket även tar bort kryddor och smaker du använt under matlagningen.

Röd järnpanna med gryta i.
Foto: Shutterstock/IBL

4. Så blir rostfritt stål skinande rent igen

För att få det rostfria stålet att skina som det gjorde i början kan du tvätta det i en mix av vinäger och vatten. Om det inte finns några metalldetaljer på redskapet kan du få ännu bättre resultat av att låta det ligga i samma blandning över natten. Putsa sedan med en microfibertrasa med lite olja och torka av med en torr duk så blir det skinande nytt.

5. Så rengör du en skärbräda i trä

Ett enkelt sätt att rengöra en skärbräda i trä är att gnida in salt i skärbrädan och låta den vara i 15 minuter. Torka sedan bort saltet med hjälp av en halv citron skuren på mitten. Saltet och citronen får definitivt bort oönskad lukt!