Hitta rätt i öldjungeln

Ölen kan knappast bli trendigare. Allt fler odlar sitt ölintresse och utbudet på systembolaget växer så att det knakar. Är du också sugen på att prova något annat än en klassisk lager, men osäker på vad du ska börja med? Vår sommelier Anna Edström Widén ger handfasta tips kring ölsorter och vilken mat som passar till.

 

Det finns överjäst och underjäst öl, den sistnämnda känner du säkert till - en klassisk lager. Men överjäst, vad är det?

Gemensamt för all ale är att det är en öl som är överjäst. Med det menas att man använder en speciell jästart som följer med kolsyrebubblor upp till ytan. Vilket alltså betyder att den jäser ovanpå ölen – överjäst öl. Alla öl förutom lageröl är en ale.

En lageröl är en underjäst öl där man använder en jästart som istället för att jäsa ovanpå sjunker till botten – underjäst öl.

Det finns väldigt många olika stilar på ale.

 

  • Blond ale (Golden ale)

Precis som det låter är den ljusare till färgen. Från början var tanken att försöka likna den allt mer populära lagerölen, en lättare öl. Blond Ale har en frisk, krispig munkänsla med relativt låg humlearom. En öl för att släcka törsten.

Passar till: Allt från grillen. Bra för att bryta av salta och feta smaker.

 

  • Pale ale

Färgen på en pale ale är allt från ljusgul till mahognyröd.

Denna stil får en sötare maltig smak och har en väldigt tydlig beska, inom denna stil finns också flera olika variationer.

Den mest populära är: Indian Pale ale som har en tydlig humlearom men är också blommig, fruktig och har beska toner.

APA, Imperial (DIPA), Amber ale är andra stilar av Pale ale.

Passar till: En mångsidig ölstil som kan matchas på många sätt. Mer kryddiga och bärnstensfärgade pale ales går alldeles utmärkt till klassisk husmanskost, medan en mer fruktig IPA trivs bra tillsammans med färska primörer och getost.

 

  • Brown ale

Från början är det ett samlingsnamn för mörkare ale från England, som inte är Porter eller Pale ale.

Här använder man rostad malt, det är så den får sin mörkare färg.

Brown Ale får sötare toner av karamell och rostade nötter men även kaffe, lakrits och choklad.

Passar till: Till den här ölsorten kan man servera både till grillade kötträtter som honungsglaserade revben – lika bra som till desserten. Den karamelliserade tonen i ölet passar också utmärkt till  just karamelliserade och chokladiga desserter.