Så skapar du wow-faktor på din middag

Dags att bjuda på middag och självklart vill du slå till lite extra med dukningen. Men det blir inte alltid som man tänkt sig och oftast inte alls så bohemiskt fint som exempelvis en viss Ernst alltid lyckas uppbåda. Så hur kan man med enkla medel få till den där wow-faktorn?

Anna Edström Widén, ägare av event- och dekorföretaget Rental Stories, gav oss sina bästa tips.

 

Så lyckas du med dukningen

Jag tycker det är fint att duka med udda porslin/bestick och glas, som också är perfekt för den som inte har full uppsättning av hela serviser.

Blommor kan göra vilken tråkig dukning som helst fin och behöver inte blir så dyrt. Köp några snittblommor eller grönt som eukalyptus (på vanliga mataffären brukar de sälja mindre buketter) och ställ ut på bordet i omaka småvaser eller gamla glasburkar.

Servetten är både praktisk och kan bli dekorativ. För all del funkar pappersservetten utmärkt men för en lyxigare känsla använd t.ex. kökshanddukar som servetter.  Om du inte har servettringar kan du enkelt ta lite snöre runt servetten och peta in en blomsterkvist.

 

Dekorationerna som förhöjer upplevelsen

Det första jag skulle börja med är att välja ett tema eller en rödtråd som t.ex. guld och vitt eller bohemiskt/lantligt. Temat kan också bli maten som du serverar, Italien-tema som ett exempel. Har du en röd tråd blir helheten på festen en WOW-faktor.  

Ett DIY-tips är att skapa egna vimplar eller girlanger av tapetrester eller tygrester klipp ut i den form ni önskar och häfta/lima/tejpa på ett snöre, seden är det bara att hänga upp!

 

Det lilla extra som alla pratar om

Ge en så kallas favor  (en liten present) som du lägger på varje kuvert på det dukade bordet. Den kan innehålla allt från smågodis till frön av exempelvis de grönsaker du serverar som gästerna kan ta med sig  hem och plantera.

På en tema-fest är det ännu enklare med ”det illa extra”. Exempel: väljer ni Italien-tema, ha en mini prosecco bar där gästerna får plocka tillbehör i bubblet själva. Det lilla extra kan alltså vara något påhittigt som också passar perfekt in i temat.  

 

Vanliga misstag

Vid dukningen: ofta dukar många för högt så man inte ser dem som sitter mitt emot för att det är för stora blommor eller ljusstakar som är i vägen.