Hemligheten bakom en av världens mest populära druvor

Chardonnay är en druva som älskas jorden runt. Men vad är det egentligen som gör Chardonnay så populärt, och hur hittar man de bästa flaskorna? Vår sommelier Anna Edström Widén ger oss svaren och sina bästa tips.

 

Varför är Chardonnay-druvan så populär?
- Chardonnay är väldens mest odlade gröna druva och det är inte så konstigt eftersom den är lättodlad, lönsam och ger stora skördar.
Men varför den är så populär är för att druvan erbjuder många olika stilar av vin. En stil för varje tillfälle, från friska och eleganta viner från Chablis i Frankrike till tyngre ekfatslagrade amerikanska chardonnayviner.

 

Finns det egenskaper som utmärker en bra chardonnay?
- Det finns inte något bra svar på vad som utmärker en bra chardonnay. Allt beror på vart den odlas och hur vinmakaren valt att tillverka vinet. Chardonnay trivs oftast i kallare klimat men det härliga är att den är så anpassningsbar och går att odla i hela världen. Den har ett eget uttryck på varje plats som druvan odlas på.

Systembolaget delar upp Chardonnay i två grupper kan man säga; friskt och fruktigt eller fylligt och smakrikt.

Friskt och fruktigt – är viner som oftast lagrats på ståltank och får toner av gröna äpplen och citrus som grapefrukt, citron eller lime. De här vinerna passar de som vill ha ett lättdrucket vin som passar både som sällskapsvin som till lättare rätter.

Fylligt och smakrikt – viner som lagrats på ekfat får toner av smör och tropiskt frukt så som melon, banan och ananas. De här vinerna matchas gärna med lite fetare rätter och går bra ihop med vegetarisk mat. 

 

Kan man lagra Chardonnay?
- Ja, många vinmakare väljer att först ekfatslagra vinet innan de tappar det på flaska.

Om man vill köpa chardonnay för att lagra bör vinet vara av bra kvalité och det innebär i flesta fall att prislappen bli högre. De mest berömda vinerna kommer från Bourgogne i Frankrike men andra områden är Kalifornien i USA som erbjuder chardonnayviner i samma klass som i Bourgogne.

 

Vilka tillfällen och vilken mat passar en chardonnay till?
- Alla tillfällen!

Friskare och fruktigare – passar utmärkt som ”balkongvin” men också till lättare rätter som fisk och skaldjursrätter.

Fylligt och smakrikt, ekfatlagrade – är perfekt till allt från vegetariska rätter till tyngre fiskrätter med exempelvis smörsås men också till lättare kötträtter. De ekfatlagrade är riktigt bra matviner!