Foto: Shutterstock/IBL

Här är det vanligaste namnet på pizzerior i Sverige

Touchen av Italien är tydlig när pizzor runtom i Sverige får sina namn. Onlinepizza har listat de 10 vanligaste namnen på pizzerior. På topplistan finns både Milano, Torino och Venedig!


Redan 1947 serverade Västeråsrestaurangen Sjöhagen pizza till de italienska Asea-arbetarna. Men det skulle dröja fram till 1969 innan entreprenören Giuseppe "Peppino" Sperandio lanserade Sveriges första renodlade pizzeria, Piazza Opera, på Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Mycket har hänt sedan dess. I dag är pizzerior mer regel än undantag.

Man snurrar pizzadeg i luften.
Foto: Shutterstock/IBL

Läs också: Åtta av tio svenskar: Tanken på pizza gör oss lyckliga

Flest pizzerior heter Milano

Sajten Onlinepizza har därför valt att lista de tio vanligaste namnen på pizzerior i Sverige. Allra populärast är namnet Milano följt av Torino och Viking. Hela sju av de tio populäraste har tydliga italienska referenser.

– Vi konsumenter gör en tydlig koppling mellan Italien och pizza, därför är det så vanligt med italienska namn på våra pizzerior. Men mama mia, det förvånade mig att det var så stor andel italienska namn bland de 10 vanligaste namnen, säger Philip Eide, marknadschef för Onlinepizza, i ett pressmeddelande.

Flest pizzerior i Sverige heter Milano.
Foto: Shutterstock/IBL

Pizzabagaren Sam Keserwan, som driver en restaurang med namnet Milano i Motala, säger till Onlinepizza att namnet har många bra associationer.

– Milano är ett passande namn då många kopplar det till en rik och spännande matkultur. Min bror Hassan och min flickvän älskar också Milano som stad då stämningen och maten där är underbar.

Här är de 10 vanligaste namnen på pizzerior i Sverige:

1. Milano

2. Torino

3. Viking

4. Victoria

5. Valentino

6. Pizza House

7. Napoli

8. Capri

9. Verona

10. Venedig

Källa: Onlinepizza