Hacka lök utan gråt

Varje gång samma sak. De svidande, rinnande ögonen när du hackar eller skär lök. Men det behöver inte vara så. Skälet till att ögonen tåras är att de irriteras av en slags enzym som finns i löksaften. Det gäller alltså att minimera mängden löksaft som frigörs när du hanterar löken.

Här är några tips som gör just det!

  • Lägg löken i frysen en timme innan du ska hacka den. Då kommer inte löken att frigöra det irriterande ämnet.
     
  • Använd en vass kniv. Då får du finare snitt och kniven pressar inte ut lika mycket löksaft som om du använder en slö kniv.
     
  • Sätt på spisfläkten. Stå intill den när du hackar så slipper du få lökångorna i ögonen.

 

Och visste du att hostan försvinner över natten om du ställer en skål med en halv lök i hett vatten under sängen? Jodå, det funkar! (löken ska inte täckas helt av vattnet.)