Guide: Rätt dryck till påskbordet

Många dukar upp för klassisk påskmiddag, vad bör det stå för dryck på bordet? Den mest klassiska drycken på påskbordet måste väl ändå vara påskmusten, men vill man ha något mer vuxet finns det lite att tänka på kring vin och påskbord.


Öl eller vin till påskmaten?

Dryck till ägg:

Ska vi vara ärliga passar vin och ägg inte särskilt bra ihop. Kokta ägg får till exempelvis vinet att smaka väldigt metalliskt. Och det är därför många väljer öl till påskbordet. Ett lättare öl, ljus lager, går bra ihop med fisk och ägg.

Men blandar du ägget med något annat kan det ändå funka med vin. Finns äggen i gubbröran eller en i sallad kommer tillbehören komplettera vinet!

Dryck till sill:

Vin passar inte heller särskilt väl till sillen, ättikslagen är för dominerande och kommer ta över vinet! Men till sill passar däremot öl och snaps.

Dryck till lax:

Många vita viner gifter sig väl med lax. Har du hovmästarsås till, välj ett halvtorrt vitt vin. Hovmästarsåsen är ganska söt och för att kunna möta sötman i såsen behövs ett sötare vin.

Dryck till lamm:

Lammet önskar ett lite tyngre, men inte allt för kraftig rött vin som en Côtes du Rhône eller ett vin av druvan cabernet sauvignon.

För de som absolut inte dricker öl:

Den som inte alls vill dricka öl till påskbuffén rekommenderar vi ett vin av druvan riesling. På påskbuffén är det mycket smaker och riesling kommer inte ta över eller för den delen falla helt platt, därför är det ett bra buffévin.

öl och vin
Foto: Shutterstock/IBL

Läs också: Så enkelt gör du ditt eget påskgodis

Snaps till påskbordet. Vilken sort ska man välja?

Välj den som du själva tycker om bäst. Att välja en snaps som kryddas med citron eller dill kan vara ett säkert kort till äggen, sillen och laxen.

Vilken snaps du än väljer kommer den att göra sitt jobb, det vill säga hjälpa till att mildra alla smaker som finns på påskbordet och lägga sig som ett täcke av bomull i magen.

dukat påskbord
Foto: Shutterstock/IBL

Dryck till påsktårtan:

Till en tyngre chokladtårta kan likören Amaretto passa väl. De söta toner av mandel bli perfekt till den mastiga chokladen!

Till den lite syrligare citrontårtan kommer den söta citronlikören Limoncello att bli ett bra komplement.

Glöm inte att de allra flest föredrar nämnda drycker väl kylda!

rosa påsktårta
Caption