Guide: Rätt dryck till påskbordet

Många dukar upp för klassisk påskmiddag, vad bör det stå för dryck på bordet? Den mest klassiska  drycken på påskbordet måste väl ändå vara påskmusten, men vill man ha något mer vuxet finns det lite att tänka på kring vin och påskbord.

 

Öl eller vin till påskmaten?

Ägg – Ska vi vara ärliga passar vin och ägg inte särskilt bra ihop. Kokta ägg får till exempelvis vinet att smaka väldigt metalliskt. Och det är därför många väljer öl till påskbordet. Ett lättare öl, ljus lager, går bra ihop med fisk och ägg.

Men blandar du ägget med något annat kan det ändå funka med vin. I gubbröran eller i sallad – vips och tillbehören komplettera vinet!

Sill - Vin passar inte heller till sillen – ättikslagen är för dominerande och kommer ta över vinet! Men till sillen passar ölen – och för att inte glömma – snapsen!

Lax – till laxen passar ändå ganska många vita viner. Har du hovmästarsås till – välj ett halvtorrt vitt vin. Hovmästarsåsen är ganska söt och för att kunna möta sötman i såsen behövs ett sötare vin.

Lamm – Lammet önskar ett lite tyngre men inte allt för kraftig rött vin så en Côtes du Rhône eller ett vin av druvan cabernet sauvignon passar utmärkt!

 

För dem som absolut inte dricker öl

 Vill man inte dricka öl till påskbuffén så rekommenderar jag ett vin av druvan riesling. På påskbuffén är det mycket smaker och riesling kommer inte ta över eller för den delen falla helt platt – därför är det ett bra buffévin.

 

Snaps. Vilken sort ska man välja?

Välj den som du själva tycker om bäst. Att välja en snaps som kryddas med citron eller dill kan vara ett säkert kort till äggen, sillen och laxen.

Vilken snaps du än väljer kommer den göra sitt jobb – hjälpa till att mildra alla smaker som finns på påskbordet och lägga sig som ett täcke av bomull i magen.

 

Dryck till påsktårtan

Till en tyngre chokladtårta kan en Amaretto som har söta toner av mandel bli perfekt!

Till den lite syrligare citrontårtan kommer den söta citronlikören , Limoncello att bli en bra kombination! Glöm inte att de allra flest föredrar nämnda drycker väl kylda!

 

Läs också: Det perfekta påskgodiset gör du själv