Grillmästarnas tips: Så lyckas du med grillen

Köttmästaren Niklas Odin vet hur man hanterar en grill. Så här lyckas han få allt på grillbordet färdigt samtidigt.


Alla som någon gång har varit ansvariga för grillen när ett sällskap önskar olika typer av mat vet hur svårt det kan vara att få till varje önskemål. Risken är stor att vissa råvaror ligger för länge på grillen och blir torra eller att de läggs på för sent och istället fortfarande är råa när resten är klart.

Vi frågade Niklas Odin som är köttmästare på restaurangen Vassa Eggen i Stockholm om råd.

Vad ska grillas när om man vill grilla flera olika typer av mat?

– På Vassa Eggen där jag jobbar använder vi oss av en Jospergrill som är en kombinerad grill och ugn. Vi brukar stoppa in fågeln i ugnen på kvällen och låta den grillas långsamt under natten tills vi kommer på morgonen. Att låta fågel, som kycklingfilé, grillas långsamt är ett smidigt sätt för att behålla köttsaften och smaken. Lägg gärna på fågeln på grillen tidigare än resterande råvaror och låt den grillas indirekt under en längre tid. 

I den här ordningen ska du grilla: 

1. Fågel

2. Nötkött

3. Vissa grönsaker som ska grillas på hög värme (som paprika och sparris)

4. Fisk

5. Grönsaker som är späda (som tomater och champinjoner) 

Detta är en bra tumregel, men tänk på att tjockleken givetvis kan spela roll för hur lång tid de olika råvarorna tar att grilla!