"Glutenöverkänsliga" fick äta gluten - mådde bättre

När man vid Oslo Universitet gjorde en studie om mat som irriterar magen fick man ett uppseendeväckande resultat. I studien deltog 66 personer med IBS, Irritable Bowel Syndrome, varav samtliga kommit fram till att orsaken bakom problemen var proteinet gluten. De hade alltså uteslutit gluten ur kosten under längre period, och samtliga ansåg att de mådde bättre av det.

Under studiens treveckorsperiod fick testpersonerna äta mat med mycket fruktaner (en sorts vattenlöslig kolhydrat ) under en vecka, mat med gluten en vecka och en placebodiet i en vecka. Varken forskarna eller deltagarna visste under tiden vem som åt vad.

Resultatet visade dock inget samband mellan gluten och magproblem – faktum är att 27 av de 66 deltagarna mådde som bäst är de åt dieten med gluten.

Det enda man kunde se irriterade magen var fruktaner, som finns i bland annat lök, vete och kronärtskocka.

– Resultaten pekar ut dem som utlösare av symtom, säger Christine Henriksen, docent i klinisk näringslära vid Oslo universitet, till Sydsvenskan.

Fruktaner ingår i det så kallade FODMAP-kolhydratsgruppen vars gemensamma nämnare är att de inte bryts ner i tunntarmen utan först i tjocktarmen, och då bildas gaser som kan orsaka smärta, vilket är en tänkbar orsak.

Forskarna är dock eniga om att ingen bör utesluta FODMAP-kolhydrater utan att först konsultera en dietist eller läkare.

Studien är liten, men ändå viktig i dag när allt fler tillskriver gluten som boven till deras problem, trots att det inte säkerställts med provtagning och lärkarundersökning. Nutritionsforskaren Stine Störsrud vid Göteborgs universitet menar att det är enupplevd glutenintolerans är en trend och inget som bevisats av forskning.

– Varje gång en Hollywoodstjärna ger ut en glutenfri kokbok skjuter aktiviteten på Google i höjden. Budskapet är att gluten gör dig fet, dum och sjuk, medan glutenfritt gör dig smart, smal och frisk, säger Störsrud till Sydsvenskan. Källa: Sydsvenskan Foto: IBL